Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megadta az engedélyt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Netrisk.hu és a Biztosítás.hu alkuszcégek egyesüléséhez. A főként online biztosításközvetítéssel foglalkozó Netrisk közvetlen egyedüli irányítást kívánt szerezni az ugyancsak ezzel foglalkozó Biztosítás.hu felett. A Netrisk márciusban kérvényezte, hogy egyedüli, közvetlen irányítást szerezhessen a Biztosítás.hu felett. Ezek a vállalkozások a legnagyobb online piaci szereplők, ezért a GVH részletes eljárásban vizsgálta az összefonódás lehetséges káros versenyhatásait.

Nem drágul a kötelező

Ennek során arra a következtetésre jutott, hogy még a szűkebb (online) piacon sem valószínűsíthető káros hatások kialakulása az összefonódás következtében. A biztosítások árát ugyanis a biztosítók határozzák meg, így a biztosításközvetítők, alkuszok közvetlenül nem tudják megemelni az árakat, és közvetett áremelő hatás (az alkusz által adott esetleges kedvezmények csökkenése révén vagy a biztosítási díjon felüli további díjak bevezetése formájában) sem várható.

A biztosítók jelentős alkuereje folytán a GVH valószínűtlennek tartotta, hogy a tranzakciót követően az összefonódással létrejövő vállalkozás a biztosítások díját is befolyásoló jutalékemelést tudna érvényesíteni. Ezek a cégek főleg kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokat értékesítenek, de más autós és vagyon- és utasbiztosítások is voltak a palettájukon.

Marad a színvonal is

A szolgáltatás minőségének romlása sem várható a fúzió következtében, mert a kibővült szolgáltatónak az összefonódást követően is érdeke lesz az online platformok további fejlesztése és a minél szélesebb biztosítói kínálat fenntartása. Digitális szolgáltatásokról lévén szó, a versenyhatóság a vállalkozások rendelkezésére álló adatbázisok egyesítésének lehetséges hatásait is elemezte, azonban arra jutott, hogy az adatok hasznosíthatóságát a bővülés nem befolyásolja érdemben, így nem biztosít versenyelőnyt az összefonódással létrejövő vállalkozás(csoport) részére a többi alkuszhoz, biztosításközvetítőhöz képest.