Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jogszabály szerint legkésőbb a kgfb-díj esedékességétől számított 60 napos türelmi idő végéig kell beérkeznie a biztosító társasághoz az aktuális díjrészletnek. Tehát azok az autósok, akik január 1-jei évfordulós szerződést kötöttek március 1-ig meg kell téríteniük a díjat és a baleseti adót is. A biztosítás díjfizetésének elmaradása esetén a kimaradó időszakra a törvény fedezetlenségi díj kiszabását írja elő. Az ebben az időszakban okozott kárt a károkozónak kell megtérítenie.

Amennyiben már befizette a díjat, érdemes magánál tartania az erről szóló igazolást. A kgfb-t ugyanis a közúti ellenőrzéskor vizsgálhatják. Ugyan az ellenőrzés elsősorban elektronikus úton történik, de ha valamilyen adminisztrációs hiba történik, vagy pontatlan volt az adatközlés, bírságot kaphatnak az autósok.

A fedezetlenségi díj személygépkocsik esetében - a gépjárművek teljesítményétől függően - napi 280-660 forint a biztosítással nem fedezett időszakra, tehergépjárművek, vontatók esetében a napi díj ennél jóval magasabb, a napi 2100-2600 forint.

A 2010. január 1-je után vásárolt gépjárművek kgfb-szerződésének évfordulója már nem január 1-je, hanem a szerződés megkötésének dátuma. A MABISZ adatai szerint az összes, 4,8 millió jármű mintegy 37 százaléka, 1,7 millió jármű kgfb-szerződésének évfordulója továbbra is január 1-je. Közülük 1,1 millióra tehető a magánszemélyek tulajdonában álló, január 1-jei évfordulós személygépkocsi.

A baleseti adóról  folyt be az elmúlt években az államkasszába, illetve, hogy miért nem férnek hozzá az autósok saját kárelőzményeikhez!

Az elmúlt években a kgfb-piac folyamatosan konszolidálódott: tavaly még 15 szereplős volt, 2017-ben már csak 12 cég ajánlata közül lehet választani. Viszont egyre inkább nő azoknak az autósoknak a száma, akik már nem a legolcsóbb biztosítást keresik. A piacról részletesen ebben a cikkünkben írtunk.