Továbbra is számos ingóságot, ingatlan, vagy akár céges üzletrészt lehet venni a NAV elektronikus árverési oldalán. Az ingóságok közül a legtöbbet a cikk írásának pillanatában egy 38 millió forintos telefonközpont ér, ezért legalább 19 millió forintot kell letennie az asztalra az érdeklődőnek. Itt érdemes megjegyezni, hogy az elárverezett vagyontárgyakért sem az adós, sem az adóhatóság nem tartozik jótállással, így mielőtt bárki azon gondolkodna, hogy kiad egy ekkora összeget, először érdemes személyesen is megtekinteni a kiszemelt árut.

A második legtöbbet egy műanyagolvasztó gépért kérnek, a 20 millió forint értékű eszközért legalább 10 millió forintot kell ajánlania az érdeklődőnek. A képzeletbeli dobogóra még egy CNC megmunkálóközpont kerül fel, amelyért minimum 7,5 millió forintot szeretne látni az adóhatóság. Ha csak ennyi pénzünk van, akkor viszont felejtsük el a lehetőséget, ugyanis a 16 tonnás (!) eszközt a vevő feladata szétszerelni és elszállítani.

Minimum 19 millióért Öné lehet ez a telefonközpont
Kép: Forrás: NAV

Ha Ön fogász és hiányzik egy faragó gép, akkor érdemes felmennie a NAV oldalára, hiszen legalább 1,5 millióért vehet egy használt, de működőképes osztrák masinát. A fodrászoknak is érdemes figyelniük, hiszen egyszerre 50 darab, eredeti csomagolásban található póthajat is elárverezne a NAV. Ezekért egyébként legalább 750 ezer forintot szeretne kapni a hatóság.

Amennyiben szereti a szoláriumot, de nem szeret ezért kimozdulni otthonról, úgy mindenképpen ajánljuk figyelmébe az e-árverési oldalt, hiszen 600 ezer forintért már több eszköz közül is válogathat. Azoknak az önkormányzati dolgozóknak, akik szeretnék lenyűgözni a főnöküket, bátran javasoljuk a "Nagy méretű vízköpő sablon több üvegszálas elemből" elnevezésű tételt. Ez a több részből álló készlet tulajdonképpen egy szökőkútsablon műgyantából. Bár a korábbi használat miatt vannak rajta felületi karcolások, egy helyhatóságnak talán így is megéri, hiszen alig több mint félmillió forintot kell érte fizetni - persze, hacsak senki sem licitál ránk.

Sokszor szenved amiatt, mert tönkremegy a fülhallgatója? A NAV erre is nyújt megoldást, hiszen egyszerre 799 új eszközt terveznek elárverezni, ez pedig legalább 300 ezer forintjába fog kerülni az érdeklődőknek. Az érdekesebb tételek közül még kiemelnénk a különböző formájú Swarovski hajékszereket, melyből 98 darabért legalább 147 ezer forintot szeretne bezsebelni a NAV és így közvetve a magyar állam. Ennyi pénzért már több menyasszonyi ruha közül is válogathatunk, van például kézzel készített, pliszírozott kristály organzával, Swarovski kristállyal díszített, de akad francia csipkés, ezüst japán gyönggyel, ahogy magyaros jellegű, kézi zsinórozással és hímzett tüllcsipkével készült ruhát is vehetünk.

Az ingóságok közül a legolcsóbb a Nokia 6021-es mobiltelefon, ezért mindössze 250 forintot kell letenni az asztalra, hogy megkezdjük a licitálást. Ennek dupláját kérik el egy tollasütőért, de ugyanennyiért egy Beauty Fashion Girl My Friends baba, egy ugrálókötél vagy egy balkezes papírvágó olló is a mienk lehet.

Számtalan autó közül is válogathatunk

Az előbbi felsorolásból kimaradtak a gépjárművek, pedig az adóhatóság honlapján 102 különböző tétel közül is válogathatunk. A legdrágább egy 2003-as BMW 730D, amiért minimum 4 millió forintot szeretne látni a NAV. A "korának megfelelő" állapotban lévő dízelt fogyasztó autó műszakija idén januárban lejárt, cserébe viszont van rádió és riasztó is a kilométeróra szerint 205 ezer kilométert futó járműben.

BMW 4 millióért
Kép: Forrás: NAV

Valamivel kevesebbért, 3,25 millió forintért már elvihető Volvo kamion. Ennyi pénzért egy 2 millió kilométert futott, teherautó lehet a mienk, igaz ez a hatóság szerint is elhanyagolt állapotban van. A képzeletbeli dobogóra egy Hyundai TQ (H-1) került, melynek minimálára 2,5 millió forint. Bár forgalomba csak 2010-be helyezték, a műszakija ennek a gépjárműnek is lejárt már tavaly.

A legolcsóbb tételt egy Wartburg jelenti, de nem akármilyen, hanem egy 353 Tourist De Luxe.

Forrás: NAV

Hogy mennyire luxus, azt mindenki döntse el maga, az mindenesetre árulkodó, hogy a jármű a hatóság szerint is elhanyagolt, így pedig összesen 30 ezer forintot kérnek érte.

Ugyanennyiért egyébként egy 1994-es Fiat - a Wartburgnál 4 évvel idősebb - is a mienk lehet. Az olasz autóval kapcsolatban jó hír, hogy a NAV szerint "saját lábán" érkezett az átvétel helyére, tehát a motor működőképes, de ugyanakkor a karosszéria körben karcos, rozsdás, a festék málik, a kárpit pedig szakadt.

Nagy szórás az ingatlanok között

A legdrágább ingatlan egy 280 millió értékű kivett üzem Dunaújvárosból, amelyért legalább 180 millió forintot vár a hatóság. A 6,5 ezer négyzetméteres telken van egy porta, egy kétszintes üzemépület, egy földszintes bemutatóterem, egy földszintes üzemépület, de találhatóak rajta 40 év körüli, elavult, felújításra szoruló üzemépületek is. Mindehhez vezetékes víz, villany, gáz, csatorna is hozzátartozik, de jó hír az is, hogy leendő dolgozóknak sem kell sokat gyalogolniuk, ugyanis mindössze 50 méterre van a közforgalmi közlekedéstől.

A legtöbbet érő családi házért minimum 32,5 millió forintot kér a NAV. Ennyi pénzért egy debreceni, 853 négyzetméteres telken álló, 12 éves épület lehet a mienk. A ház alapterülete 193 négyzetméter, a lakásban 3 szoba, nappali, étkező, konyha, kamra, fürdőszoba, 2 WC, kazánház, illetve tároló is található. Az ingatlanon található még egy garázs is, ez tégla építésű, cserép tetős, 36 négyzetméteres, ám fizikai állapota csak közepes.

A legdrágább családi ház
Kép: Forrás: NAV

A legolcsóbb ingatlanért mindössze 22 forintot kérnek. Ennyiért egy 521 négyzetméteres tiszaalpári beépítetlen terület lehet a mienk. Bár nem vagyunk biztosak benne, hogy nem elírásról van szó, annyit megjegyez a NAV, hogy a terület gyomos, elhanyagolt, ráadásul még a kerítés is hiányos.

A lakóházak közül a legolcsóbb minimum 22,5 ezer forintba kerül. Igaz, lakóépületnek nehezen lehet nevezni az 1,3 ezer négyzetméteres területen álló ingatlant (lásd képünket), így nem meglepő, hogy a hatóság szerint is bontásra érett már ez az építmény.

Forrás: NAV