Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új Ptk hatályba lépése miatt katasztrófa elmaradt, nem állt le sem a banki hitelezés, sem a lízing - sarkítva így foglalható össze az utóbbi két hét története. A félelmek annak szóltak, hogy a hitelbiztosítéki bejegyzés új rendszere nem tud elindulni. Következzenek a részletek.

MOKK: nincs szükség halasztásra

Beindult a hitelbiztosítéki bejegyzés új rendszere. A szisztéma korlátozott funkcionalitással ugyan, de elrajtolt 2014. március 15-én, április 15-től pedig valamennyi funkció elérhető lesz. Ennek fényében véleményem szerint meghaladottá vált a rendszer indulásának elhalasztására vonatkozó felvetés - válaszolta lapunk megkeresésére Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) elnöke.

A Magyar Lízingszövettség ugyanis még február 11-én úgy fogalmazott, hogy "nem látjuk, hogyan tud a rendszer március 15-től működni. Ehhez ugyanis hiányos a szabályozás mellett az informatikai háttér is." Akkor a lízingesek az induláshoz 9-12 hónapos halasztást javasoltak.

A hitelbiztosítéki rendszer tervezésekor a várható tranzakciók számát évi 15-20 ezerre becsülték a rendelkezésre álló korábbi adatok és a becslések alapján.

Március 15-étől hatályos ugyanis  az Új polgári törvénykönyv és vele az úgynevezett hitelbiztosítéki nyilvántartásra vonatkozó új szabályozás is, amely nem csupán nevében, hanem tartalmában és funkciójában is újdonságot hozott a zálogjog megalapítására vonatkozó jelenlegi szabályokhoz képest. Némi késéssel ugyan, de a Magyar Közlöny 2013. december 18-i számában jelent meg a részleteket tartalmazó, a hitelbiztosítéki nyilvántartásról szóló 2013. évi CCXXI. törvény (Hbnytv.).

Így bármilyen fedezetes hitelügyletnél csak akkor van módja a finanszírozónak a fedezet felett rendelkezni, ha az adott fedezetet bevezeti a MOKK által működtetett hitelbiztosítéki nyilvántartásba. Így amennyiben nem születtek volna meg a részletjogszabályok, akkor egyes jogi vélemények szerint akár a pénzintézetek és a lízingcégek finanszírozása is leállhatott volna, mivel nem tudtak volna hitelezni/lízingbe adni.

Mi ez a nyilvántartás?

Az új Ptk. kötelezővé tette a zálogjog, a tulajdonjog fenntartással történő eladása, valamint a faktoring- és a pénzügyi lízing szerződések bejegyzését a hitelbiztosítéki nyilvántartásba. Gépjármű esetében annak az alvázszámát, míg más vagyontárgynál a gyártás évét, a gyártó nevét, a gyártási számot, illetve a gyártó által adott egyedi azonosítót vagy elnevezést kell bejegyezni.

Fokozatosan pörög fel az új rendszer

Majd 2014. március 13-án - azaz az éles indulás előtti pillanatokban - végre megszületett a hitelbiztosítéki nyilvántartás részletes szabályainak megállapításáról szóló 18/2014-es KIM rendelet (Hbnyr.) is. Ez alapaján a hitelbiztosítéki nyilvántartás 2014. március 15. és április 15. között átmeneti szabályok szerint működik.

Maradt még probléma

Az új Ptk. számos kérdést vet fel, hogy pontosan hogyan lehet elkülöníteni egymástól a pénzügyi és operatív lízing szerződés formákat, mit lehet azzal kezdeni, hogy a Ptk. és a Hitelintézeti törvény más definíciót tartalmaz a pénzügyi lízingre, hogyan változtak a vállalkozásokra vonatkozó szabályok, és ezek tükrében például mit kell ellenőrizni még a cégbírósági bejegyzésen túl, hogy meg lehessen győződni arról, ki jogosult aláírni a szerződést a cég nevében - sorolta a Napi.hu-nak Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. Véleménye szerint tisztázandó az is, hogyan lehet úgy biztosítást kötni a finanszírozott eszközökre, hogy az eszköz megsemmisülése esetén is megfelelő biztosíték álljon a finanszírozók rendelkezésére.

Az új rendszerben az első héten, 2014. március 15-től 2014. március 23-ig kizárólag a hitelbiztosítéki rendszerbe történő regisztrációra és azonossági nyilatkozat tételére volt mód. Március 24-től lehetőség van hitelbiztosítéki nyilatkozat tételére is, igaz, az átmeneti időben, 2014. április 14-ig csak a közjegyző előtt.

Szintén 2014. március 24-től lehetőség van a hitelbiztosítéki nyilvántartásba való betekintésre is. A hitelbiztosítéki rendszer internetes felületéről indított kereséssel a hitelbiztosítéki nyilvántartás mellett a zálogjogi nyilvántartásba (ZONY) és a gépjármű zálogjogi nyilvántartásba (egyedi azonosításra kétséget kizáróan alkalmas ingó dolgok zálogjogi nyilvántartása - gkZONY) is be lehet tekinteni. A március 24. és április 14. között megtett hitelbiztosítéki nyilatkozat alapján a hitelbiztosítéki nyilvántartásban rögzített adatok kereshetőségét a MOKK a nyilatkozat megtételét követő munkanapon 10 órától biztosítja.

Majd április 15-től a hitelbiztosítéki rendszer többi, jogszabályban meghatározott szolgáltatása is igénybe vehető lesz, így hitelbiztosítéki nyilatkozat tehető majd a hitelbiztosítéki rendszeren keresztül is minősített elektronikus aláírás használatával, és az ügyvédek is rögzíthetnek majd hitelbiztosítéki nyilatkozatot.

A MOKK és a közjegyzők tartják magukat a jogszabály által előírtakhoz, a gyakorlatban is úgy zajlik az eljárás az átmeneti időben, ahogy a Hbnyr. azt meghatározza - mondta lapunknak a MOKK elnöke. Arról, hogy hány felhasználó regisztrált az első héten, illetve 2014. március 15-től a mai napig, nem áll rendelkezésre statisztika.

Hosszabb nyitva tartás a közjegyzőknél

A közjegyzőkhöz folyamatosan érkeznek ügyfelek, mind regisztrálni, illetve azonossági nyilatkozatot tenni, mind pedig hitelbiztosítéki nyilatkozatot tenni. Rohamról talán nem beszélhetünk, de érezhető az érdeklődés az ügyfelek, illetve a piaci szereplők részéről - fogalmazott Tóth. Véleménye szerint a közjegyzői kar mindent megtesz annak érdekében, hogy az ügyfelek igényeinek megfeleljen, így több iroda is hosszabb nyitvatartással dolgozik.

A közjegyzők - mint minden esetben - a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően járnak el. A regisztrációval kapcsolatban a hitelbiztosítéki nyilvántartásról szóló 2013. évi CCXXI. törvény (Hbnytv.), illetve a Hbnyr. határozza meg a közjegyző feladatait. Ezekből egyértelmű, hogy állandó képviselő regisztrációja esetén (ami cégek tekintetében kötelező) mit kell ellenőriznie a közjegyzőknek. Mindemellett a MOKK folyamatosan tájékoztatja a kollégákat a rendszerrel kapcsolatos tudnivalókról, és az esetleges értelmezési kérdésekben is segítséget nyújtunk.

A rendszer fejlesztése folyamatosan zajlik. Április 15-től a rendszer valamennyi, jogszabályban előírt funkciója elérhető lesz - jelentette ki a MOKK elnöke.

Ennyibe kerül a bejegyzés

Az átmeneti időben, azaz 2014. április 14-ig a hitelbiztosítéki nyilatkozat mentes a MOKK részére fizetendő költségtérítés alól, a nyilatkozat megtételével a költségtérítés megfizetettnek tekintendő. Április 15-e után a hitelbiztosítéki nyilatkozat költségtérítése 7 ezer forint lesz, amely tartalmazza a hitelbiztosítéki nyilatkozathoz hozzájáruló vagy a hitelbiztosítéki bejegyzés fenntartására irányuló nyilatkozat költségtérítését is, valamint egy törlésre irányuló nyilatkozat további költségtérítés nélkül lesz megtehető. A regisztrációért, valamint a betekintésért most sem, és április 15. után sem kell költségtérítést fizetni a MOKK-nak.

A közjegyző számára a regisztrációért, illetve az azonossági nyilatkozat rögzítéséért munkadíj és költségtérítés fejében 5 ezer forint kell fizetni. Állandó képviselőként való regisztrációért a közjegyzőnek minden megkezdett óra után 6 ezret, de összesen legfeljebb 18 ezer forintot kell fizetni. A hitelbiztosítéki nyilatkozat rögzítéséért - nyilatkozatonként - a közjegyzőnek munkadíj és költségtérítés fejében minden megkezdett óra után 6 ezer forintot, de legfeljebb 18 ezret kell fizetni.