Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nyílt tender az uniós közbeszerzési közlönyben jelent meg és a szóban forgó autóutat két részre bontja, ezekre külön-külön lehet ajánlatot tenni. 

Az első rész a Fenékpuszta és Sármellék közötti szakasz, amely 11 kilométer hosszú és 2x2 forgalmi sávos autóút. A kivitelezés része a Zalavögyi Komplex pihenőhely, a hozzá tartozó létesítményeivel együtt. A sármelléki csomóponttól lehet egy összekötő úton át megközelíteni majd az ottani repülőteret. Az autóút mellett halad a Keszthely-Fenékpuszta-Sármellék közötti kerékpárút, 5 892 méter hosszban. 

A második rész az M76-os Sármellék és a Zalaegerszeg Keleti csomópont közötti szakasza. Ez 23,6 kilométer hosszú 2x2 sávos gyorsforgalmi út, amely részben autóút, részben autópálya lesz. A zalaegerszegi teszt pálya számára ugyanis kialakítanak egy 10,8 kilométer hosszú autópálya-részt, a nagysebességű tesztek elvégzéséhez. 

Nemesrádón mérnökségi telep és autópálya rendőrség létesül. Ezen a szakaszon négy különszintű csomópont épül, ezek a következők: zalakarosi-, Pacsa-zalaapáti-, nemesrádói- és a zalaegerszegi keleti csomópont. Az utóbbi az M76-os és a 76-os számú főút találkozásánál lesz. A szakaszon 36 híd épül, ezek közül 4 völgyhíd lesz, egy pedig a Zala folyón ível át.

Az építési idő 48 hónap, a finanszírozás hazai forrásból történik.

Ajánlatot az tehet, akinek az elmúlt három lezárt üzleti évben közút építési és/vagy hídépítési feladatok elvégzéséből legalább a következő nettó árbevétele származott: az első résznél 50 milliárd, a másodiknál pedig 90 milliárd forint. Az ajánlattételi határidő március 30.

A NIF Zrt. tavaly októberben visszavonta az M76-os autóút Fenékpuszta és Zalaegerszeg közötti szakaszára kiírt közbeszerzését. Az első két részt 36 hónap, míg a harmadikat 48 hónap alatt kellett volna megépíteni. A beruházást uniós és hazai forrásból finanszírozták volna. 

Korábban, 2020 augusztusában írtunk arról, hogy a kormány 28,9 milliárd forintban határozta meg az M76-os autóútnak, az M7-es autópályától Balatonszentgyörgyig tartó szakaszának a kivitelezési költségét, ebből 18 milliárdot fizet az Európai Unió az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) keretében.

Az új autóút az M7-es autópályát köti össze Zalaegerszeggel, az M7-es és Balatonszentgyörgy közti részt a Strabag AG és a Strabag Általános Építő Kft. konzorciuma építi 21,6 milliárd forintért. A kormány 2020 februárban tette be az IKOP-ba a szóban forgó beruházást, 21,6 milliárd forinttal. Ez csökkent le 18 milliárdra.