A mezőgazdaságban dolgozóknak az jelenti ma a legnagyobb kihívást, hogy szinte kivétel nélkül minden költségelem növekedett/növekszik. Emellett szembe kell nézni a szállítási láncok akadályoztatásával, a belsőégésű motorok kivezetésének kérdésével, az euró árfolyamának változásával, a szén-dioxid kibocsátás csökkentése iránti vággyal.

Az agrárium mérföldkőhöz érkezett: egy szem kukorica vetőmag immár több mint egy forintba kerül. Hogy ez mit jelent? A költségek kezelése, vagyis a termelékenység a korábbiaknál is sokkal hangsúlyosabbá vált. Pontosan ezért van szükség képzett agrárgépészekre, mert ebben a környezetben rajtuk múlik ez a kérdés. Az ő szakértelmükön múlik, hogy jó helyre kerül-e a vetőmag, s lesz-e belőle egy egész cső, vagy rossz helyre jut és nem kap megfelelő műtrágyát, csapadékot, így a hozamok elmaradnak a remélttől

 – hangsúlyozta Harsányi Zsolt, tulajdonos-ügyvezető újságíróknak tartott előadásában. 

Az infláció előrehozta a gépvásárlásokat

A mezőgazdasági és építőipari-gépkereskedelemmel és bérbeadással foglalkozó cégcsoport tavaly 104 milliárdos nettó árbevételt könyvelhetett el, az idén ez az összeg meghaladja a 140 milliárdot is. A növekedés egyik magyarázata, hogy sokan a meglóduló infláció hatására előrehozták gépvásárlásaikat.

A helyzet egyáltalán nem könnyű, a külső gazdasági, illetve háború okozta ellátási nehézségek ezen a piacon is markánsan jelentkeznek. Annak érdekében, hogy ezeket a problémákat tompítani tudják, az AXIÁL folyamatosan olyan beruházásokat hajt végre, amellyel fejleszti telephelyeit, raktárrendszereit az alkatrészellátás gyorsítása érdekében.A gépek, eszközök működtetéséhez ugyanis elengedhetetlen egy gyorsan elérhető alkatrész-raktárkészlet.

A beruházás legújabb állomásai a november 29-én Felsőzsolcán átadott új telephely, illetve a december 5-én hivatalosan is üzembe helyezett bajai mobilműhely. Jövőre a székesfehérvári, a szolnoki és a pécsi bázis bővítése van tervben.

Az AXIÁL-nál 200 ezer forintos egyszeri rezsitámogatásban részesítették a dolgozókat. Az AXIÁL-nál mindössze 6 százalékos a munkavállalói fluktuáció, ami csupán töredéke a KSH által a magyar gazdaságban, 2021-ben általánosan mért 32 százaléknak.

Meg kell szólítani a fiatalokat

A mezőgazdasági szektorban jelentkező kihívásokra adott válaszként, elsősorban a fiatal szakemberállomány biztosítása érdekében a cégcsoportnak kiemelten fontos a pályaválasztás előtt álló új generáció elérése, megszólítása. A cégvezető vallja, hogy az agrárszektor jövőjének kulcsa a fiatalok kezében van. Az AXIÁL Kft. éppen ezért küldetésének érzi az agrárgépészképzés támogatását. A területen a legnagyobb problémát még mindig a szakoktatók hiánya jelenti.