Az Axioart online felületén június 14. és július 8. között egy különleges magángyűjtemény darabjaira licitálhatnak az érdeklődők. Többek között Mednyánszky László, Rippl-Rónai József, Glatz Oszkár, Scheiber Hugó, Picasso, Iványi Grünwald Béla, Bernáth Aurél, Nagy Oszkár, Nádler Róbert, Márffy Ödön, Czóbel Béla festményeiért és grafikáiért is érdemes lesz harcba szállni.

A gyűjtemény darabjai 20 éve szerepeltek utoljára árverésen és olyan neves aukciósházaknál kerültek kalapács alá, mint a Mű-Terem Galéria, a Kieselbach Galéria, a BÁV, a Nagyházi Galéria és a Nemes Galéria.

Az aukció legdrágább tétele Rippl-Rónai József Dr. Rónai János Rudolfról készített pasztellképe, amely 2,4 millió forintos kikiáltási árral és 3,6 millió forintos taksával várja a liciteket.

Rippl-Rónai József: Dr. Rónai János Rudolf arcképe (pasztell, papír)
A nagyobb méretért kattintson a képre!

Scheiber Hugó Balettkara, Gremsperger Ernő Tabáni utcája, Rudnay Gyula portréja és Marsovszkyné Szirmai Ilona Pihenője is a Saphier-gyűjteményből került a magángyűjtőhöz.

Scheiber Hugó: Balettkar (1911, olaj, karton)
A nagyobb méretért kattintson a képre!

Saphier Dezső 1999-ben érdekes kísérletbe kezdett: a BÁV kiállítótermében gyűjteményének olyan darabjait állította ki, amelyek nem voltak beazonosítva. Azok, akik felismerték a modellt vagy bizonyították ki a kép festője pénzjutalmat kaptak. Az első megfejtés Tahi-Tóth László színművésztől érkezett, aki ráismert magára és testvéreire az öt fiút ábrázoló képen. A festmény a mostani árverésen is szerepel és 85 ezer forintos induló árat kapott.

Marsovszkyné Szirmai Ilona: Pihenő
A nagyobb méretért kattintson a képre!

Számos kép alkotóját azóta is homály fedi, a Saphier pályázati anyagból több műtárgy is átkerült a most aukcionált műgyűjteménybe. Ezek közül érdemes kiemelni a Téli üdülést, a Lovát itatót és a Nagyvárosi szerelmet.

Ismeretlen alkotó: Téli üdülés (olaj, vászon)
A nagyobb méretért kattintson a képre!

Nádler Róbert 6 darabos sorozatára és Glatz Oszkár Pásztorlegénykéjére 200 ezer és 260 ezer forinttól lehet licitálni. A grafikák közül kiemelkedik Nádler István szitanyomata, amire 75 ezer forinttól indul a licit.

Ide kattintva megtekintheti az online árverés tételeit és licitálhat is.