A kormány a kisbenzinkutak további megsegítésére 18,5 milliárd forintot különített el, mától megnyílt az igénylés lehetősége az elektronikus felületen - írja az AM közleményében.

A kormány immár 9. hónapja benzinárstopot vezetett be. Árstop nélkül a mostani 480 forint helyett az elmúlt hetekben már több mint 800 forintot kellett volna fizetni a benzinért és 833 forintot a gázolajért.

A kis benzinkutakat kevésbé tőkeerős, hazai kis- és középvállalkozások üzemeltetik, ezért a kormány márciusban bevezette a kis benzinkutak támogatásának programját, amelynek értelmében literenként 20 forint vissza nem térítendő állami támogatást kapnak. Ezen kívül adó- és járulékkedvezményekben részesülnek, csökkentették a pénzügyi terheiket, valamint áthidaló hitellehetőséget és célzott fejlesztési programot is indítottak számukra - áll a kormányzati közleményben. 

Bezárást terveztek augusztus 20-ára

A veszteségek növekedése és az állami támogatás elapadása miatt a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) tagjai tiltakozásul kútbezárást terveztek a mostani, augusztus 20-ai hétvégére. Miután a kormány három napja hajlandóságot mutatott a támogatás folytatására, a szövetség úgy foglalt állást, hogy a tagvállalatok és vállalkozások egyénileg döntik el, bezárnak vagy kinyitnak-e augusztus 19-én és 20-án.

Egri Gábor, az FBSZ elnöke az RTL Klub reggeli műsorában azt mondta, hogy a kormánytól az árstop miatt kapott támogatás csak a kiadásaiknak minimális részét fedezi, mindenki a tartalékait használja már, hogy túlélje a következő napot. Egri azt tanácsolta a hétvégén vidékre utazóknak, hogy teli tankkal induljanak útnak.