Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fly-Coop Légiszolgáltató Kft. tavaly decemberben nyerte meg az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) 571 millió forintos tenderét. Ez alapján vállalták: folyamatosan rendelkezésre áll majd két darab olyan repülőgép, amely két órán belül fel tud szállni, hogy donorszervet, orvoscsoportot szállítson. Az viszont eddig nem került nyilvánosságra, hogy a Fly-Coop valójában az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) felé teljesít, és ez az állami szervezet havonta 25 millió forintot fizet a cégnek rendelkezésre állási díjként. Ezt az átalánydíjat akkor is megkapja a Fly-Coop, ha gépei egy percet sem töltenek a levegőben. Ha a kft. feladatot is kap, akkor óradíjat számlázhat a fuvarozás időtartamára: a tender szerint a társaságnak 200 órát kell kell teljesítenie évente - olvasható a napilapban.

A cég havi átalánydíja azért is figyelemre méltó, mert az OVSZ-nél 2018-ig nem volt szükség rendelkezésre állásra, anélkül is meg tudták oldani a sürgős légi szállításokat - jegyzik meg a cikkben.

További érdekesség, hogy míg a szállítási díjat az OVSZ-n átfutva az ÁEEK fizet ki, a rendelkezésre állást a vérellátó szolgálat saját költségvetéséből biztosítja. (A kormány átcsoportosított az idei költségvetésből - jutott a versenysportra is - ezt a cikket olvasta már?)

A Fly-Coop az a cég, amelyik 2016-ban Rogán Antalt, feleségét és gyermeküket helikopterrel szállította egy nyírségi lakodalomra. Rogán először letagadta a helikopteres túrát, majd amikor fotók igazolták azt, akkor az volt a magyarázat: felesége cége barterezte az utat. Az ügyet az azóta bezáratott Népszabadság tárta fel.

A szerződés alvállalkozók általi teljesítésről további érdekességeket olvashat a Népszavában.