Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Még pénteken bejelentés érkezhet arról, hogy a kormány, illetve az állami MVM Zrt. megvásárolta az E.On gázüzletágát - értesült a Napi Gazdaság. Információink szerint a szerződés aláírására még pénteken sor kerül. Orbán Viktor kormányfő augusztus 25-én úgy fogalmazott, a kormány "pillanatokon belül" visszaveszi az E.On (magyarországi) gázüzletágát, azaz a 2016. január elsejétől érvényes hosszú távú gázbeszerzési szerződésben már a kormány lehet az orosz állami cég partnere. Hivatalosan azóta nem sokat közölt sem a kabinet, sem az E.On az ügylet előrehaladásáról, azt azonban minden forrás megerősítette már korábban is, hogy a tárgyalások folyamatosan zajlanak.

Szeptemberben kezdődött meg a cégek vizsgálata a gázüzletág állami megvásárlása kapcsán, akkor az úgynevezett adatszoba nyílt meg, ami a két kinézett társaság − az E.On Földgáz Storage Zrt. és az E.On Földgáz Trade Zrt. − átvilágítását szolgálta a leendő vevő, az MVM számára. Úgy tudjuk, ez már a harmadik kör volt a több mint másfél éve tartó tárgyalási folyamatban. A kormány a korábbinál "versenyképesebb" árakat, az importlehetőségek bővítését és általánosságban az energiabiztonság növelését várja az üzlettől, illetve tágabban értelmezve is az energetikai szektorban megvalósuló állami szerepvállalástól.

A korábbi hírek szerint az E.On 1,2 milliárd eurót (mai árfolyamon több mint 330 milliárd forintot) kért a gázüzletágért, amelyben az igazi értéket az E.On Földgáz Storage tárolókapacitásai jelentik (a céghez öt föld alatti gáztározó és néhány gázkiskereskedő tartozik), emellett a vállalat a hosszú távú orosz gázbeszerzési szerződés (htsz) alanya, az utóbbi azonban nem forintosítható érték. A kormány akkor 800 millió eurót (224 milliárd forintot) ajánlott, mára azonban közeledhetett egymáshoz a két álláspont, bár erről egyelőre több nem ismert. A Világgazdaság csütörtökön azt írta, a vételárról folyamatos egyeztetés folyik, a lap forrásai szerint azonban inkább az MVM által korábban ajánlott 800 millió euróhoz lenne ez közelebb, amit az E.On működési környezetében bekövetkezett negatív változások indokolnak.

Itt a hivatalos bejelentés

Szándéknyilatkozat született az E.On magyarországi földgázipari érdekeltségeinek átruházásáról - közölte a Miniszterelnökség.

Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója pénteken szándéknyilatkozatot írtak alá az Országházban az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek az MVM-re történő átruházásáról.

Magyarország energiapolitikájában a tartós ellátásbiztonság megteremtésére törekszik, ennek megfelelően érdekelt abban, hogy az állami MVM Csoport révén tevékenységét a földgáz-kereskedelem területén bővítse és a földgáztárolás területére is kiterjessze. A szándéknyilatkozat aláírói az évtizedes hagyományokon alapuló és kölcsönösen gyümölcsöző magyar-német gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok jegyében kifejezték szándékukat, hogy jóhiszemű, a felek érdekeit kölcsönösen szem előtt tartó tárgyalásokat folytatnak annak érdekében, hogy az E.On Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségei - kölcsönösen előnyös feltételek, illetve a felmerülő kockázatok felek által elfogadható kezelése mellett - átruházásra kerüljenek az MVM-re egy, 2012. december 15. napjáig véglegesen kitárgyalásra és kézjeggyel ellátásra kerülő, valamint legkésőbb 2013. január 31. napjáig aláírandó részvény adásvételi szerződés keretében.