Gyenge féléven van túl az Erste Bank Hungary Zrt., 26,2 milliárd forintos veszteséggel zárt a pénzintézet. Tavaly félévkor még nyereséges volt a bank, azonban a kamateredménye azóta, 2013 közepére 16,5 százalékkal csökkent. Ez a bevételi oldalon történt 20,3 milliárd forintos csökkenésből ered elsősorban, amely az ügyfélhitel-állomány visszaesésének és az értékpapírokon elért alacsonyabb hozamnak a következménye. A hitelezési céltartalékok 8 százalékos növekedése is növelte a veszteséget a banknál.

Jutalék és díjbevétel tekintetében ellenben 24,8 százalékos növekedést ért el a bank, ennek jelentős részét a tranzakciós illeték ügyfelekre való áthárítása adta. A jegybanki alapkamat csökkenése, és az emiatt mérséklődő betéti kamatok miatt a bank fokozódó érdeklődést tapasztalt az egyéb befektetési formák iránt, így nőtt a pénzintézet forgalmazási és közvetítői jutalék- és bevétele. A kereskedési tevékenység eredménye 2,4 milliárd forinttal visszaesett a kereskedésre vonatkozó szigorúbb limitrendszer és a kedvezőtlen piaci környezet miatt.

Az egyéb bevételek és ráfordítások esetében 17 milliárd forintos visszaesés történt 2012 első félévéhez képest az egész éves bankadó (14,5 milliárd) első félévi elszámolása és a tranzakciósilleték-bevétel elmaradása miatt beszedett extra tranzakciós különadó (4,8 milliárd) terhe miatt.

A pénzintézet mérlegfőösszege 7 százalékkal csökkent egy év alatt. A hitelállomány 7,2 százalékos visszaesését egyrészt a vártnál magasabb portfólió erózió, valamint az új folyósítások alacsony szintje okozta. A bank ügyfélbetét-állományának kis mértékű emelkedése nem tudta kellően ellensúlyozni a bankközi betétek és refinanszírozási források jelentős, 16,6 százalékos csökkenését.