A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Kismértékben, de árad a Tisza, a Szamos, a Túr és a Kraszna is. Jelenleg 392 kilométernyi szakaszon van harmadfokú készültség, a gátakon 2500 ember dolgozik, a vízügy a katasztrófavédelemmel közösen védekezik. Az Országos Műszaki Irányító Törzs döntése alapján további 800 főt vezényel át a térségbe a katasztrófavédelem, 150 főt pedig egyes vízügyi igazgatóságok a Hernád völgyébe.

Számos szervezettől és magánszemélyektől is érkeztek felajánlások, dolgozunk azon, hogyan lehetne minél jobban megszervezni a felajánlott szolgáltatások, eszközök eljuttatását a legrászorultabb térségekbe - mondta a Napi érdeklődésére Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A vám- és pénzügyőrség regionális parancsnoksága például 50 főt és 10 terepjárót ajánlott fel a védekezési munkálatokhoz, az ORFK 210 rendőrt és két helikoptert, továbbá megyénként 4 órás készenléttel 19-19 fő területi erő alkalmazását a kialakult helyzet kezelésére.

A vízellátás sehol sincs veszélyben - tudtuk meg a szóvivőtől -, bár a miskolci problémák miatt az ottani polgármester kérésére két víztisztító berendezést szállítottak vasárnap Borsodba, azóta folyamatosan készítik a zacskós vizet, hogy szükség esetén rendelkezésre álljon.

A legnagyobb problémát Észak-Magyarországon okozza az áradás, a szlovákiai vízgyűjtő területekren hullott hétvégi csapadék folyamatos utánpótlást biztosít hozzá. A Dunántúlon, a Bakonyban is hasonló problémával küzdenek a vízügyes és katasztrófavédelmi szakemberek. A Kapos Kaposvár alatt el fogja önteni a part menti mezőgazdasági területeket, a Balaton magas vízállása, az erős széllel párosulva a déli parton okoz gondot, a víz a parthoz közeli mély fekvésű területekre is kicsaphat.

A nyugati országrészben helyenként súlyosbítja a helyzetet, hogy olykor víztározók, halastavak is kiöntenek - mint például tegnap a móri, a bicskei és a mágocsi -, amelyek saját gátjaik után az utakat is károsítják, később pedig mezőgazdasági, erdészeti területeket károsíthatnak.

A kormány által kihirdetett veszélyhelyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében megkönnyíti a védekezést, teljesen felmenti például az önkormányzatokat a közbeszerzési szabályok alól, igaz, később tételes elszámolási kötelezettséget ír elő számukra. A vasárnapi, országos vízügyes védekezési költségek megközelítik a 100 millió forintot, amihez később még hozzá kell majd számítani a katasztrófavédelem és az önkormányzatok vis maior alapból fedezett költségeit is - mondta a Napi érdeklődésére Szentiványi Árpád, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság (VKKI) főigazgatója. Szerinte a következő 2-3 napban még nagyságrendileg hasonló összeget kell a védekezésre költeni. A védekezés lezárása után a beépített védművek elbontása újból jelentősen növeli majd a költségeket. A károk helyreállításához szükséges összeget jelenleg még megbecsülni sem lehet - tette hozzá a főigazgató. Az év eleje óta azonban az ár- és belvízvédelemre fordított összeg már elérte a hárommilliárd forintot.