Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) az érdekeltekkel folytatott újabb egyeztetést követően továbbra is az év végi határidőt tartja reálisnak a péntárgépek átállásásra. A módosításra a tesztelési folyamat teljeskörű lefolytatása miatt lenne szükség. Amennyiben a tesztelés a közelgő határidő miatt félbemarad, az később óriási károkat okozhat a kormánynak és a hazai vállalakozásoknak egyaránt. Emellett a támogatási rendszer finomhangolására is szükség lenne. Az új pénztárgépek árcsökkenése érdekében az IVSZ a jelenlegi feltételeket mind az árbevétel, mind a darabszám vonatkozásában módosítaná: az 500 millió forintos árbevétel küszöböt 800 millió - egymilliárd forintra, míg a támogatható öt pénztárgépes limitet 10-15 darabra.

A globális chip hiány következtében a pénztárgépek tesztelésére kizárólag a boltokban történő üzemeltetés során lenne lehetőség, ami nehezíteni fogja a tesztelési folyamatot és lassítani a sorozatgyártás elindulását. Ez előtt ugyanis a legalább néhány száz gép, legalább 2 hónapos tesztelése lenne szükséges annak érdekében, hogy a már nagy mennyiségben legyártott kasszák valóban hibátlanul működjenek. Így a sorozatgyártást követő teljes átállás a gyártói kapacitás ismeretében reálisan 2013. december végéig várható.

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a kedvezőbb támogatási rendszer és a kitolt átállási határidő enyhítene a pénztárgépgyártók túlfeszített ütemezésén és munkafolyamatain, ami árcsökkentő tényezőként jelentkezhet a végső kínálatban. A rendeletben előírt követelményrendszerhez a folyamatok felgyorsítása és az üzembiztonság érdekében néhány ponton hozzá kell nyúlni. A Szövetség a technikai javaslatokat folyamatosan továbbítja a NAV részére.

Az IVSZ már a rendelettervezeti szakaszban jelezte, hogy a pénztárgép beruházásokra állami támogatást tart szükségesnek. A határidőkkel kapcsolatos várható problémákra is már a rendelet megjelenésének másnapján közleményben hívta fel az illetékesek figyelmét.