Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) az érdekeltekkel folytatott újabb egyeztetést követően továbbra is az év végi határidőt tartja reálisnak a péntárgépek átállásásra. A módosításra a tesztelési folyamat teljeskörű lefolytatása miatt lenne szükség. Amennyiben a tesztelés a közelgő határidő miatt félbemarad, az később óriási károkat okozhat a kormánynak és a hazai vállalakozásoknak egyaránt. Emellett a támogatási rendszer finomhangolására is szükség lenne. Az új pénztárgépek árcsökkenése érdekében az IVSZ a jelenlegi feltételeket mind az árbevétel, mind a darabszám vonatkozásában módosítaná: az 500 millió forintos árbevétel küszöböt 800 millió - egymilliárd forintra, míg a támogatható öt pénztárgépes limitet 10-15 darabra.

A globális chip hiány következtében a pénztárgépek tesztelésére kizárólag a boltokban történő üzemeltetés során lenne lehetőség, ami nehezíteni fogja a tesztelési folyamatot és lassítani a sorozatgyártás elindulását. Ez előtt ugyanis a legalább néhány száz gép, legalább 2 hónapos tesztelése lenne szükséges annak érdekében, hogy a már nagy mennyiségben legyártott kasszák valóban hibátlanul működjenek. Így a sorozatgyártást követő teljes átállás a gyártói kapacitás ismeretében reálisan 2013. december végéig várható.

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a kedvezőbb támogatási rendszer és a kitolt átállási határidő enyhítene a pénztárgépgyártók túlfeszített ütemezésén és munkafolyamatain, ami árcsökkentő tényezőként jelentkezhet a végső kínálatban. A rendeletben előírt követelményrendszerhez a folyamatok felgyorsítása és az üzembiztonság érdekében néhány ponton hozzá kell nyúlni. A Szövetség a technikai javaslatokat folyamatosan továbbítja a NAV részére.

Az IVSZ már a rendelettervezeti szakaszban jelezte, hogy a pénztárgép beruházásokra állami támogatást tart szükségesnek. A határidőkkel kapcsolatos várható problémákra is már a rendelet megjelenésének másnapján közleményben hívta fel az illetékesek figyelmét.