Szeptember 1-jétől az MVM Next veszi át az egyetemes áramszolgáltatást az Elmű-Émász szolgáltatási területén. A szolgáltatóváltás miatt az érintett, zömében lakossági ügyfelek augusztus 31-i dátummal végszámlát kapnak majd. Az Elmű-Émász arra kéri az ügyfeleit, hogy a minél pontosabb elszámolás érdekében augusztusban a megszokott módon adják majd meg mérőállásukat.

A szolgáltatóváltás miatt megváltoznak az ügyfélszolgálati elérhetőségek és több fontos változásra is érdemes felkészülni az ügyfeleknek- közölte az E.On. (Az Elmű-Émász társaságcsoport az E.ON Hungária Csoport tagja.)

Az Elmű-Émász februárban jelentette be, hogy visszaadja a villamos energia egyetemes szolgáltatási engedélyét. Ezt követően a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) határozatban jelölte ki az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-t az Elmű-Émász villamos energia egyetemes szolgáltatásra jogosult – döntően a lakossági ügyfélkörbe tartozó – ügyfeleinek átvételére. A 2021. szeptember 1-jén esedékes szolgáltatóváltás a villamosenergia-ellátást nem érinti, és nem vonatkozik az Elmű-Émász-szal jelenleg is versenypiaci szerződésben álló ügyfelekre – számukra továbbra is a vállalat biztosítja változatlanul a villamosenergia-szolgáltatást.

A szolgáltatóváltás nincs hatással a villamos energia árára, azt továbbra is a megszokott díjakon számlázza majd az új szolgáltató.

Diktáljon óraállást!

A változás velejárója a jelenlegi számlázási és nyilvántartási rendszer pénzügyi és számviteli lezárása. Emiatt az Elmű-Émász minden ügyfél részére 2021. augusztus 31-i zárási dátummal végszámlát készít, amely várhatóan szeptemberben fog megérkezni. A pontos elszámolás biztosítása érdekében úgy az Elmű-Émász, mint az MVM Next, arra kérik az ügyfeleket, hogy augusztus 1. és 28. között olvassák le és adják meg mérőállásukat az Elmű-Émász telefonos vagy online ügyfélszolgálatán, illetve az EnergiApp mobilapplikációban. Amennyiben az ügyfél nem adja le az aktuális mérőállást, akkor a szolgáltató - a jogszabály által biztosított lehetőséggel élve - az utoljára leolvasott, vagy korábban diktált mérőállás alapján és a fogyasztási szokásoknak megfelelően, szolgáltatói becsléssel határozza meg a végszámla összegét.

Hasonló lesz az eljárás a háztartási méretű kiserőművet, köztük a napelemes rendszert használó ügyfelek esetében is, azzal a kitétellel, hogy az átálláskor a becsült mérőállás megállapítása alapesetben az előző tényfogyasztások alapján történik meg.

Hálózat: bontják a vonalat

Az áramszolgátató változás hátterében az E.On és az RWE németországi portfóliócseréje áll, illetve az azok következtében előállt, az EU versenyjogi hatósága által az ügylet lebonyolíthatósága érdekében előírt piaci változtatás. Ilyen változás, hogy az E.On eladta a spanyol Audaxnak az áramkereskedő (energiakereskedő) cégét, és ilyen változás az is, hogy a korábban az RWE-hez tartozó Elmű-Émász áramszolgáltató cégét pedig az MVM vehette meg.
Más kérdés azonban a hálózatüzemeltetés. Az Elmű-Émász hálózat kettébontódik, az Elmű az E.Onhoz, az Émász az MVM-hez kerül. Úgy, hogy Budapesten és Pest megye legnagyobb részén továbbra is az Elmű Hálózati Kft. lesz - de a cég az E.ON Hungária Csoport tagjaként működik tovább. A Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, illetve Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye egyes részein működő Émász Hálózati Kft. jelenlegi szolgáltatási területén pedig szeptembertől az MVM Émász Áramhálózati Kft. lesz az áramhálózat fenntartója.

Ami a számlafizetést illeti: alapszabály, hogy minden számlát annak a szolgáltatónak kell befizetni, amelyik azt kiállította. Tehát az Elmű-Émász-tól kapott számlákat szeptember 1. után is még a régi szolgáltató felé kell rendeznie. Azok a fogyasztók, akiknél például lejárt tartozás miatt kikapcsolták a szolgáltatást, a visszakapcsolásra az új szolgáltató részéről is csak azt követően kerülhet majd sor, ha a fogyasztó a tartozását rendezi a korábbi szolgátató felé.

Aki jelenleg részszámla alapú elszámolást vesz igénybe és havi átalanyt fizet, annak nincs teendője.

Aki viszont havonta diktálja a villanyóra állását a szolgáltatónak, annak figyelnie kell, mert megváltoznak az ügyfélkapcsolati elérhetőségek. A számlájukat csoportos beszedési megbízással fizető ügyfelek számára jó hír, hogy a bankok központilag módosítják a kedvezményezettet az új szolgáltatóra, az egyedi átutalást választóknak viszont figyelniük kell majd, hogy az MVM Nexttől érkező áramszámlák fejlécében lévő új bankszámlaszámra fizessenek.

Az előre fizetős mérők feltöltése szeptember 1-jén az éjszakai és a kora reggeli órákban szünetelni fog.

 

Változik az online számlafizetés is

Az online felületről indított fizetések esetében is változások lesznek. A Simple Pay rendszerben az ismétlődő fizetés jelenlegi beállítása megszűnik, az online bankkártyás fizetés pedig egy másik banki felületen lesz elérhető. Ha valaki eddig elektronikus úton kapta számláit, továbbra is elektronikus formában tudja megtekinteni azokat szeptember 1-től az MVM Next online ügyfélszolgálatán, ezzel kapcsolatban további teendő nincs.

Az Elmű-Émász által kiállított eddigi számlákat és a közeljövőben érkező végszámlát a jelenlegi online ügyfélszolgálaton lehet elérni és befizetni.