Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2020-tól Szentgotthárdon a PSA számára több motorváltozatot is fognak gyártani abból a típusból, amelyet már háromszor választottak meg az év motorjának. A gyár addig a mostani tevékenységét folytatja - mondta a miniszter.

A francia PSA konszern tavaly megvásárolta az Opelt a General Motorstól. A kormány ezt követően azonnal kapcsolatba lépett az új anyacéggel, hogy tárgyaljon a szentgotthárdi üzem jövőjéről, hiszen egy nemzetközi nagyvállalat felvásárlása sokszor jelentős átalakításokkal és a működés átalakításával is járhat.

A miniszter szerint az új tulajdonos tervei arra utalnak, hogy Európa második legnagyobb autógyártója rendkívül fontosnak tekinti fejlett technológiával dolgozó magyarországi üzemet.

Az eddigi adatok szerint az autóipar lendülete 2018-ban is fennmaradhat, hiszen az ágazat januári teljesítménye 10 százalékkal nőtt, az idei 15 nagyberuházásból 9 az autóiparba érkezett. A legnagyobb elsőkörös beszállítók kapacitása folyamatosan bővül, az Audi január óta már elektromos motorokat is gyárt Magyarországon, és épül a Daimler új üzeme Kecskeméten, így Magyarország továbbra is az autógyártás egyik európai nagyhatalma lehet - mondta a miniszter. (Az iparosodottsági terveket csúnyán elbukta a kormány.)

Az új gyártási folyamathoz szükséges beruházások már megkezdődtek, a terveket felerészt helyi beszállítókkal valósítják meg. A magyarországi üzem mellett szólt a fejlett gyártási technológia, a versenyképesség, a teljesítmény - közölte Grzegorz Buchal, az Opel Szentgotthárd vezérigazgatója, aki az infrastrukturális fejlesztésekben állami segítségnyújtást sürgetett, ezért folytatni kívánják az együttműködést a kormánnyal.

A kép forrása: Opel.