Az OTP-nél töretlen az érdeklődés a július 1-től igényelhető, maximum 10 millió forintos babaváró kölcsön iránt - mondta az MTI-nek Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Az indulás óta a bankba több mint 14 ezer igény érkezett, 7 ezer érintett pedig már meg is kapta a pénzt. Az igénylők döntő része a maximális hitelösszeget, 10 millió forintot kér, az eddig folyósított  kölcsönök átlagos összege 9,7 millió forint. Ha az igénylők az összes szükséges feltételt teljesítik és minden dokumentumot beadnak, akkor néhány munkanapon belül hozzájutnak a pénzhez.

Csokos mérleg

Kovács Antal ismertette a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kötődő adatokat is. Az első hat hónapban több mint 5 ezer kérelem érkezett a hitelintézethez, ezek együttes összege meghaladta a 20,5 milliárd forintot. Június végéig pedig 18 milliárd forint támogatást folyósított a pénzintézet. Az idén igényelt támogatások csaknem fele építéshez, harmada új lakás vásárlásához, ötöde pedig használt lakás vételéhez kapcsolódik - mondta Kovács Antal.

Három vagy több gyermek utáni támogatást a 2016. januári bevezetés óta mintegy 17 ezer ügyfél igényelt. A 3 százalékos támogatott kölcsönt eddig mintegy 10 ezren kérték, az átlagos hitelösszeg pedig 9,8 millió forintot tesz ki.

Az OTP csokos ügyfeleinek 70 százaléka lakáscélja megvalósításához a támogatás mellé lakáshitelt is igénybe vesz, egy-egy igényléshez átlagosan 8 millió forint hitel kapcsolódik.  A bank a hitelesek kamatkockázatának mérséklése érdekében már 2018-ban igyekezte ösztönözni az igénylőket, hogy a biztonságosabb, hosszabb időre rögzített kamatperiódust válasszák a hiteleknél.

A fix konstrukcióké a főszerep

A fix kamatozású, ezáltal az adott időszakban változatlan törlesztőrészletű hitelek aránya az új igényléseken belül egyértelműen emelkedik. 2018 januárjában a piaci lakáshiteleken belül a legalább 5 éves kamatperiódusú fix kamatozású hitelek aránya az új igényléseknél már 63 százalék volt, ez az arány 2019 második negyedévének végére meghaladta a 99 százalékot.

A vezérigazgató-helyettes közölte: a fix kamatozású hitelek közül már nem a legrövidebb, 5 éves periódusú kölcsönök a legkeresettebbek. Ezek aránya 10 százalék alá csökkent, a 10 évre vagy egészen az ennél hosszabb futamidő végéig rögzített kamatozással felvehető hitelek a legnépszerűbbek - mondta Kovács Antal.