Marie-Theres Thiell az interjúban emlékezetett rá, hogy a lakossági áramszolgáltatás végfogyasztói árának egyharmadát az adó jellegű tételek, így főként az ÁFA teszi ki, míg a termékdíjat fedezed, szintén közel egyharmados rész az MVM-hez kerül. A fennmaradó egyharmad az ami részben a szállításra, tehát a hálózatokra, és a szolgáltatás fedezésére szolgál. Emlékeztetett rá, hogy ha a politikusi nyilatkozatokban szereplő, további 30 százalékosos csökkentés bekövetkezik, akkor az Elmű-Émász befejezheti a tevékenységét, nem lesz miből fizetni a számlákat. Hangsúlyozta, az érintetteknek egyasztalhoz ülve kellene áttekinteniük a hazai energiaelátás helyzetét, illetve jövőképet kellene meghatározniuk, mert a jelenlegi helyzet nem fenntartható.

Marie-Theres Thiell kifejtette, hogy az ágazatban nincs luxusprofit, mi több, mostanra már csak veszteség maradt, a társaság idei eredménye a rezsivágás és a közműadó hatására várhatóan negatív lesz. Hangsúlyozta, a lakossági szegmens már évek óta kb. 6 milliárd forintos veszteséget okoz a társaságnak.

A cégvezető beszélt arról is, hogy továbbra is keresik a korrekt együttműködés lehetőségét a kormánnyal, de a részvényeseik érdekének szem előtt tartása miatt meg kell vizsgálniuk, hogy milyen jogorvoslati lehetőségekkel élhetnek az árintézkedésekkel összefüggésben. "A helyzet további romlását nemcsak Magyarországon, de Brüsszelben és választott bíróság előtt is szeretnénk elkerülni" - fogalmazott.

Marie-Theres Thiell beszélt arról is, hogy nyitottak az érdekeltségeik értékesítésében is, azonban a kormányzat részéről konkrét megkeresést nem tapasztaltak. Emlékeztetett rá, hogy nem rég a kisebb német részvénye, az EnBW által eladásra kínált csomagra sem akadt vevő.

A társaságcsoport vezetője a rezsivágás hatásával összefüggésben úgy fogalmazott: "A hiányzó bevételek miatt viszont most beruházásainkat körülbelül a felére kell csökkentenünk. További korszerűsítésekre nincs mód: forrásainkat az állagmegóvásra összpontosítjuk. Így kevesebb megbízást tudunk adni több ezer magyar alvállalkozónknak. Attól tartok, emiatt a kis- és középvállalkozásoknál számos munkahelyet kell majd leépíteni. Pedig mi is a munkahelyteremtésben látjuk a gazdaság felemelkedésének zálogát".