A Tigáz kezdeményezte egy debreceni, független gázszerelő igazolványának azonnali visszavonását a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalnál - közölte a szolgáltató. A gázszerelő rendszeresen végez - a Tigáz-DSO Kft. ellátási területén - gáz csatlakozó vezeték és felhasználói berendezések kapcsán műszaki - biztonsági felülvizsgálatot. A szakember május-július folyamán több fogyasztónál végzett vizsgálat során is észlelte, hogy a vezetékrendszer szivárog, azaz életveszélyes a működése, azonban törvényi kötelezettsége ellenére nem intézkedett arról, hogy a vészhelyzetet kiváltó okot azonnal megszüntesse.

A szivárgásról hivatalos formában a mai napig a szolgáltatót sem értesítette, ezzel kizárta a lehetőségét, hogy (az általa elkövetett mulasztást kijavítva), a földgázelosztó mielőbb intézkedhessen a veszélyhelyzet megszüntetéséről. A gázszivárgások helyszíni kivizsgálásának következményeként a szivárgás és az életveszélyes helyzet megszüntetése miatt több fogyasztót is kényszerűen ki kellett zárni a szolgáltatásból. A független gázszerelő a felelőtlen és szándékosan a rendelet előírásaiba ütköző munkavégzésével az élet- és vagyonbiztonságot súlyosan veszélyeztette, ezért szükségessé vált a gázszerelői-, illetve a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgáló engedélye visszavonásának kezdeményezése is.

A műszaki-biztonsági felülvizsgálatokat végző szakemberek nem a szolgáltató munkatársai, a társaság nem áll szerződéses kapcsolatban velük - hívta föl a figyelmet a társaság. Amennyiben ezek a szakemberek nem végzik megfelelően munkájukat, a fogyasztók bejelentést tehetnek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál vagy a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalnál.