A fejlesztéssel mintegy 200 új munkahelyet teremtenek Szarvason. A cég az emblematikus Szarvasi márkájú kávéfőző gépekből évente 130 ezer, míg lámpából 2 millió darabot gyárt, utóbbinak 70 százalékát exportálják a világ szinte valamennyi országába. A beruházásnak köszönhetően jövőre a 2016-os kétszeresére bővülhet a termelés - mondta Csébits Ferenc vezérigazgató az MTI beszámolója szerint.

A magyar tulajdonban lévő vállalat 1996-ban kötött partnerségi megállapodást a svéd bútorkereskedő óriásvállalattal. A közelmúltban pályáztak a cég egyik lámpacsaládjának egyedüli gyártására, "amely az egyik legösszetettebb lámpa a kínálatban, mintegy 40 alkatrészből áll" - magyarázta Gáspár Gergely kereskedelmi igazgató.

A gyártást egy kínai vállalattól veszik át, számításaik szerint nyáron már a cég lesz a termék kizárólagos beszállítója az Ikeá-nak. Jelenleg heti 20 ezer darab lámpát készítenek, de a gyártás átvétele után évi 1 millió lámpa értékesítését tervezik.

A vállalat a beruházás során 4 ezer négyzetméter üzemterületet újított fel, amelyből 2500 négyzetméter termelési terület. Csaknem 30 gépet, fröccsöntő berendezéseket, adagoló- és szárítórendszert, új lakkozósort, vákuum fémgőzölő kabint szereztek be; és háromféle új technológiát vezettek be, nagyfokú automatizálást és robotizálást is végrehajtva. A tervezett 200-ból 120 új munkavállalót már felvettek. A beruházás révén a fröccsöntő üzemükben évente minimum 74 millió darab alkatrészt fognak gyártani, árbevétel-növekményük számítások szerint hatmilliárd forint lesz.

A kétmilliárd forintos beruházási költség körülbelül 10 százalékát pályázati forrásból, 15 százalékát saját erőből, a fennmaradó részt banki hitelből finanszírozták.

A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt.-t 1952-ben szövetkezetként alapították, 1998 óta működik részvénytársaságként. Kávéfőzőt 1970-ben, lámpákat 1972-ben kezdett gyártani. A vállalat Magyarország legnagyobb lámpa- és világítótest gyártó üzemévé vált, a lámpák előállításához szükséges műanyag-, fa-, és fém alkatrészek saját üzemeikben készülnek, emellett saját galvanizáló, valamint festő gyártósorokkal is rendelkeznek. Üveghajlító üzemükben - amely Európában az egyik legnagyobb teljesítményű ilyen üzem - négy ipari kemence segítségével folyamatosan állítják elő az üvegburákat és üveglapokat. A dolgozók létszáma 420, kétharmaduk lámpa-, egyharmaduk kávéfőző gyártással foglalkozik.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a vállalat adózott eredménye 2016-ban 56 millió forintra nőtt az egy évvel korábbi 16 millióról. Az értékesítés nettó árbevétele 2016-ban 3,77 milliárd forint volt, míg egy évvel korábban 3,8 milliárd. Ebből a belföldi értékesítés 1,57 milliárd forintot tett ki az előző évi 1,2 milliárddal szemben.