Az Opel az idén 580 ezer motort gyárt szentgotthárdi gyárában, jövőre pedig 700 ezer darab fölé emelik a termelést; ez a terveknek megfelelően, párhuzamosan halad az asperni üzembeli motorgyártás kifutásával - mondta Dános András, az Opel Magyarország pr igazgatója az MTI-nek. Hozzátette: az ausztriai gyárban 2018-tól a továbbiakban sebességváltók gyártása folyik, Szentgotthárdon pedig a motoroké, így két tiszta profilú üzem jön létre. Ehhez a korábban már bejelentett tervhez igazodik a magyarországi gyár termelésének felfuttatása, a létszám bővítése, amely menetrend szerint halad - szögezte le.

Az osztrák Salzburger Nachrichten pénteken írt arról, hogy a General Motors (GM) 2018-tól megszünteti a motorgyártást a bécsi Aspern kerületben lévő Opel üzemben. A motorgyártás megszüntetése után az asperni üzem csak hajtáslánc-berendezéseket, sebességváltókat fog gyártani. A gyárban jelenleg 1200 és 1400 köbcentis benzinmotorok készülnek. A lap úgy értesült, hogy az asperni üzemtől a motorgyártást az Opel szentgotthárdi üzeme veszi át.

Az Opel fő európai motorgyártó egysége mára már a szentgotthárdi gyár. Dános András emlékeztetett arra, hogy a rugalmas termelési rendszerben működő Flex motorgyárat három motorcsalád előállítására, eredetileg évi 500 ezer motor gyártására tervezték. A 2010-ben bejelentett, eredetileg 500 millió eurósra tervezett beruházást később 130 millió euróval, majd újabb 60 millióval toldották meg.

A termelés az 1,6 literes benzinmotorok sorozatgyártásával indult el 2013 elején, majd fokozatosan megkezdték a középkategóriás dízel- és a kiskategóriás benzinmotorok gyártását. Még abban az évben bejelentették a további kapacitásbővítést arra hivatkozva, hogy a 2014-ben induló kiskategóriás, azaz 1,4 literesnél nem nagyobb motorok esetében különösen nagy keresletre számít a cég. Eközben az 1,8 literes motorok gyártásához új gyártósorokat vásároltak, régieket is átalakítottak.

A Flex motorgyár 2015-re elkészült. Kapacitása évi 650 ezer darabra nőtt, a hagyományos Family motorokat gyártó üzemrésszel együtt pedig akár egymillió motor is gyártására képesek Szentgotthárdon. A gyár 2016-17-re érheti el maximális kapacitáskihasználtságát.

Szentgotthárdon tavaly 370 ezer darab motort gyártottak, az idén pedig 580 ezret terveznek. Jövőre 700 ezer darab fölé emelkedhet a termelés.

A dolgozói létszám Szentgotthárdon az idén is bővül, az év végére eléri az 1700-at.

QP | Quality Placement