A megállapodás célja, hogy az érintett országokba exportálni szándékozó magyar vállalatok és kereskedelmi partnereik között létrejövő szerződéseket az Eximbank kedvezményes kamatozású hitelekkel segítse. A hitelkeret alapján az Eximbank az OTP Csoport több leánybankján keresztül nyújt magyar áruk és berendezések kiszállításához, értékesítéséhez kapcsolódóan a hazai exportőrök külföldi partnereinek, vevőinek kedvezményes, CIRR (Commercial Interest Reference Rate) alapú, fix kamatozású hitel-forrást.

A megállapodás az egyes OTP Csoporttagok részére a várható felhasználásnak megfelelően keretösszegeket határoz meg, amelyek alapján az OTP Csoport ügyfeleinek 2-5 éves futamidejű finanszírozás nyújtható. A keret a magyar exportőrök felmerülő igényei szerint tovább bővíthető, illetve nagyobb összegű projektek, egyedi hitelszerződésekkel is finanszírozhatók.

Az aláírás alkalmával Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója elmondta, a két intézmény között létrejött megállapodás elősegíti, hogy a környező országokba irányuló hazai exportkapacitások tovább erősödjenek. Kifejtette: az Eximbank nem versenytársa, hanem stratégiai partnere a hitelintézeteknek, így további cél, hogy az együttműködések körét mindinkább szélesítsék. Az OTP Bank és az Eximbank azon magyar vállalatok jelentkezését várja, amelyek a régió említett országaiba exportálnak, és kereskedelmi partnereik részére kedvezményes finanszírozási lehetőséget kívánnak ajánlani.