A nyomtatott sajtó mélyrepülése, a példányszámok állandó csökkenése nem mai probléma, a lappiac beszakadása már az internetes sajtó térnyerése előtt tapasztalható volt bizonyos mértékben, de míg 2008-ban még például naponta 120 ezer példány fogyott a Népszabadságból, 2012 első negyedévére ez 60 ezer alá esett vissza. A Matesz (Magyar Terjesztés-Ellenőrző Szövetség) adatai szerint 2014 negyedik negyedévében pedig már csak 44 000 példány fogyott belőle átlagosan - írja az index.

Az újságosok nem árulhatnak cigit, a trafikokban alig árulnak újságot. Van olyan lap, ami vásárlói negyedét elvesztette, és lesznek újságosok, amik bezárnak.

Mindez a hétköznapokra és szombatra vonatkozik, hiszen a lap vasárnap nem jelenik meg. Ez a tendencia a napilapok nagy részére jellemző egyébként (szóval nem csak arról van szó, hogy a baloldali olvasóknak elegük lett a lapból): a Blikk a 2008-as 240 000-es példányszámról szakadt be 132 000-re.

A vasárnapi lapszámok más helyzetből indultak, hiszen eleve nem sok van belőlük (Vasárnapi Hírek, Vasárnapi Blikk, Vasárnapi Bors és Nemzeti Sport), de a példányszámok változása őket is éppúgy érintette.

A vasárnapi lapterjesztés március 15-től áttevődik a pályaudvarokra, benzinkutakra és kikötőkre, vélhetően nem az utóbbi hozza majd a kiemelkedő forgalmat a vasárnapi lapszámok életében.

További részletek az Indexen.