A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által tavaly meghirdetett start időpontja március végéig kőbe vésettnek tűnt. Akkor terjedt a piacon futótűzként a hír, miszerint az egyik nagybank kezdeményezésére a Magyar Bankszövetség azt javasolta az MNB-nek, a július 1-jei induláskor tesztjelleggel először csak kis összegű, legfeljebb néhány száz forintos tételeket lehessen azonnal átutalni, és ha minden zökkenőmentes lesz, akkor legyen a rendszer teljes körű - olvasható a lap cikkében.

Valószínűleg az OTP Bank lehetett a kezdeményező.

Képviselői kérdésre április 11-én Matolcsy György jegybankelnök azt közölte, hogy bár az azonnali átutalással kapcsolatos rendelkezések július 1-jén hatályba lépnek, "ha a folyamatban lévő tesztelések olyan mértékű kockázatot tárnak fel, amely miatt nem tartható az eredetileg meghatározott indulási céldátum, vagy nem biztosítható az új infrastruktúra megbízható és stabil indulása, úgy az MNB az érintett pénzforgalmi szereplőkkel együttműködve meg fogja hozni a szükséges döntéseket".

Az Mfor.hu értesülése szerint május 13-án a bankok és a jegybank illetékesei találkoznak egymással, hogy értékeljék az azonnali fizetési rendszerre való felkészülést.