Nem kell jövő márciusig várniuk a Raiffeisen Bank ügyfeleinek, hogy kipróbálhassák az azonnali utalást. A hitelintézet arról értesítette az ügyfeleket, hogy 2019. november 18-tól a Raiffeisen Bankban a bankon belüli online forint átutalások és saját számlák közötti átvezetések a nap 24 órájában az év minden napján azonnal - 5 másodpercen belül - teljesülnek.

A Raiffeisen Bank így ezen időponttól a 2020. március 2-tól országosan induló Azonnali Fizetés működési feltételei szerint kezdi el teljesíteni a bankon belüli online forint átutalásokat és online kezdeményezett saját forint számlák közötti átvezetéseket. A hitelintézet a forint számlák között, utalási összeglimit korlátozása nélkül nyújtja ezt a szolgáltatást.

Az azonnali utalás elvileg idén július 1-jén indult volna el, a Magyar Bankszövetség és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyeztetései után azonban a jegybank úgy döntött, haladékot ad a bankszektornak a felkészülésre. A tesztelési időszakot meghosszabbítják, és csak március 2-án indítják el élesben a rendszert. Akkortól minden hazai banknak teljesítenie kell a feltételeket, és a 10 millió forint alatti bankközi utalásoknak is végbe kell menniük 5 másodpercen belül.

Nem ez az egyetlen fejlesztés, amit elhalasztottak az idén a pénzügyi szektorban. Néhány napja jelentette be az MNB, hogy a PSD2-irányelvvel kötelezővé váló, úgynevezett erős ügyfélhitelesítés internetes vásárlásoknál történő bevezetésére is ad 12 hónapnyi türelmi időt. Eredetileg a többi PSD2-szabállyal együtt most szeptember 14-étől kellett volna alkalmazni ezt gyakorlatot.