A Babaváró hitel (vagy más néven Babaváró támogatás) egy maximum 10 millió forint összegű támogatott hitel. A konstrukció a futamidő első öt évében mindenképp kamatmentes, ha pedig ezen időszak alatt születik egy gyermek, akkor a kedvezmény a teljes futamidő alatt érvényes marad. (Arról, hogy kik igényelhetik a Babavárót, itt tájékozódhat.)

A Babaváró kamata lényeges, hiszen elveszíthető a kamatmentesség, sőt az addig igénybe vett kamattámogatást is vissza kell fizetni az alábbi esetekben:

  • Ha 5 év alatt nem születik gyermek.
  • Ha a pár elválik a gyermek születése előtt.
  • Ha a pár mindkét tagja külföldre költözik.
  • Ha gyermeket a pár egyik tagja sem neveli tovább.

Mekkora a kamattámogatás összege?

A Babaváró hitelt nyújtó bankok a konstrukció kedvezményes kamatát kapják meg a kamattámogatás időszakára az államtól, ennek mértékét a közzétételt megelőző három hónap ötéves futamidejű állampapír aukciókon kialakult hozamokból számolják ki. Eszerint a márciusban kötött Babavárós szerződéseknél a kamat 3,55 százalékos lesz. Ez 2019 novembere óta a legmagasabb érték - 0,25 százalékponttal haladja meg a 2019. decemberi szintet -, emiatt akár 110 ezer forinttal is megnövekedhet a visszafizetendő összeg, amennyiben elveszíti a házaspár a kamattámogatást.

Megjegyzés:A hitelszerződés aláírástól függően - ennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyermek az első 5 évben.

A kamattámogatás elveszítését követően a hitelt normál kamattal kell tovább fizetni, ennek mértéke 6,61 százalék lenne akkor, ha 2020. márciusában adja be valaki az igénylést. A Babaváró márciusi normál kamatszintje azonban nem jelent sokat egy igénylőnek, hiszen a támogatás elvesztésekor érvényes feltételek lesznek irányadók a normál kondíciók meghatározásakor.

Kevesebb Babaváró hitelre lehet jogosult

Ugyan az induló törlesztőrészletre nincs hatással a kamat, de a bankok hitelminősítésének eredményét befolyásolhatja. Ugyanis több bank a normál kamattal számolt törlesztőrészletből indul ki akkor, amikor megállapítja a jövedelem maximális terhelhetőségét. (Ez az úgynevezett jtm - jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató - szabály.)

Ezek a pénzintézetek pedig bizony nagyobb igazolt minimális jövedelmet várhatnak el az igényelt hitelösszeghez márciustól, mint most. A konstrukció normál kamata márciusra 0,36 százalékot emelkedik - 6,25 százalékról 6,61 százalékra - decemberhez képest. Emiatt a normál, annuitásos törlesztőrészlet - ez alapján határozza meg több bank a jövedelem terhelhetőségét - havi 2 ezer forintot emelkedik, így akár 6-7 ezer forinttal magasabb igazolt nettó jövedelemre - 33 százalékos jövedelem-terhelhetőséget feltételezve - lenne szükség egy márciusi igényléshez.

Hogyan alakulhat a jövőben a Babaváró hitel kamata?

Azt nem lehet előre tudni, hogy a konstrukció kamatát befolyásoló ötéves állampapírhozam merre fog elmozdulni. Ha a jelenlegi szinten maradnának a hozamok, a Babaváró kedvezményes kamata akkor is emelkedne a jövőben. Azt ugyanis az elmúlt három hónap hozamai alapján kell kiszámolni. Emiatt a hozamok emelkedése csak fokozatosan és késleltetve jelentkezik a Babaváró kamatában.

Ha semmi nem változik - az állampapírhozamok érdemben nem módosulnak -, akkor a Babaváró hitel kedvezményes kamatának enyhe emelkedése várható, ami miatt kamattámogatás összege is emelkedni fog, melyet egy nem várt probléma esetén vissza kellene fizetni. Emiatt érdemes minél előbb beadni az igénylést, hogy még februárban szerződést lehessen kötni a Babaváró hitelre.