Lassan kifutnak a babavárós akciók a bankoknál. A babaváró hitel már önmagában is nagyon kedvező feltétekkel vehető fel. A maximálisan 10 millió forintos összegű, legfeljebb 20 éves futamidejű kölcsönt kamatmentesen vehetik igénybe azok a fiatal házaspárok, akiknek öt éven belül gyerekük születik. Két gyerek születése után a tartozás 30 százalékát, három után pedig a teljes összegét el is engedik.

Ennyi elég is

A legtöbb bank szerint ennyi elég is, ilyen termékre nem kell akciót szervezni. A K&H ugyan fizetett 50 ezer forint jóváírást azoknak, akik július 31-ig benyújtották az igényeiket, de ennek most már vége. Az Erste Banknál viszont tart még a kampány. A hitelintézet a 2019. július 1. és szeptember 30. között befogadott (és október 31-ig folyósított) babaváró hitelek esetében 20 ezer forintot ír jóvá azoknak a házaspároknak a bankszámláján, akik minimum 3,5 millió forint összegű és 120 hónap futamidejű kölcsönt vesznek fel.

A jóváírás 40 ezer forintra emelkedik, ha az ügyfelek az igényléskor életbiztosítást is kötnek. További 10 ezer forint jóváírásra jogosultak azok a házaspárok, akik mindketten egyúttal Erste EgySzámla Díjcsomagot is kötnek, valamint 10 ezer forint kedvezmény jár azoknak, akik a babaváró hitel igénylésével párhuzamosan belépnek az Erste Önkéntes Nyugdíjpénztárba.

Kevesebb költséggel

Két hitelintézetnél van még akció, a Gránit Banknál és a Raiffeisennél. Mindkét pénzügyi cég az állami garanciavállalási díjból ad kedvezményt. A Raiffeisennél azok kapnak kedvezményt, akik számlát nyitnak a banknál, vagy van már bankszámlájuk. Ha a számlára legalább a minimálbérnek megfelelő összeg érkezik havonta, akkor a kezességvállalási díj 20, ha 400 ezer forintnál nagyobb összeg, akkor pedig az 50 százalékát téríti meg a bank öt éven át. A jóváírási akció nem érhető el minden bankszámlacsomagnál.

A Gránit Bank három hónapon át vállalja át a kliensektől a kezességvállalási díjat. Ennél a hitelintézetnél online is lehet igényelni a támogatott kölcsönt, a lehetőséggel pedig sokan élnek, az ügyfelek 80 százaléka nem a fiókban, hanem az interneten kérte a hitelt.

Újonnan indított akciót az ügyfelek kegyeiért szeptemberben a Sberbank. A folyósított kölcsön 0,5 százalékát térítik vissza, ha a házaspár mindkét tagja külön számlát nyit a banknál, és ezekre havonta legalább 100 ezer forintnyi jóváírás érkezik a következő három hónapból legalább kettőben. Az Mfor.hu cikkében arra figyelmeztet, hogy a költségek miatt nem biztos, hogy megéri számlát nyitni egy új banknál a babavárós akciók miatt.

Kicsit még olcsóbb lehet

Aki biztos abban, hogy születik gyereke a következő öt évben, tehát mindenképpen kamatmentes marad a hitele, annak érdemes sietni, és elcsípni valamelyik akciót. Aki viszont még mindig nem biztos abban, hogy bővül a család, az jobban járhat, ha vár egy keveset. Ebben a hónapban a babaváró támogatás ügyleti kamatát meghatározó referenciakamat 1,74 százalékos, a jövő hónapban viszont már csak 1,39 százalékos lesz, azt követően pedig az augusztusban rekord alacsony szintre süllyedt állampapírpiaci hozamok miatt még tovább csökkenhet.

A csütörtöki államkötvény-aukción is csak 1,07 százalékos volt az átlaghozam, de augusztusban volt olyan aukció, amikor 0,75 százalékos átlagos hozam mellett keltek el az ötéves kötvények. A babaváró hitel ügyleti kamata a három havi aukciós hozamokból számolt átlag 130 százaléka plusz 2 százalék, vagyis jelenleg 4,26 százalékos, ami októbertől 3,81 százalékosra csökken.

Ha nem születik gyerek, és büntetőkamattal együtt kell visszafizetni a babaváró támogatást, akkor annak kamata a most felvevők számára 7,26, az októberi hitelfelvevőknek viszont már csak 6,81 százalékos lesz. A szakértők szerint lehet, hogy megéri az állampapírhozamokhoz kötött kamatozású hitelek felvételével egy-két hónapig várni, mert még alacsonyabbá válhatnak a ráták.

Roham van mindenhol

A házaspárok azonban nem várnak. A kormány tájékoztatása szerint 31 ezren igényelték eddig a hitelt, és 18,8 ezer házaspár már meg is kapta a pénzt, 88 százalékuk a maximális 10 millió forintot. A legtöbb kölcsönt az OTP helyezte ki. Ők akció nélkül is 14 ezer igényt fogadtak már be, ennek a felénél a folyósítás is megtörtént, az ügyfelek átlagosan 9,7 millió forintnyi kamatmentes hitelt kaptak.

Az Ersténél bevált az akció, 4 ezer igénylés van már bent a banknál 37 milliárd forint értékben. Az ügyfelek 90 százaléka a maximális összeget kéri, csak az éri be kevesebbel, akinek nincs elég igazolható jövedelme a 10 millióhoz. A K&H akciója is működött, 3 ezer igénynél tartanak 29 milliárd forint értékben.

Ahol nem volt kampány, ott is sorjáznak az igénylések. A Takarékbank és a CIB is ezer körüli szerződéssel rendelkezik már összesen 10 milliárd forint körüli értékben. A Budapest Banknál 1200 igény van ment, és 8,3 milliárd forintnál tart a folyósítás, az átlagos hitelösszeg ott is közel jár a 10 millióhoz. Az MKB Bank 700 kérelmet fogadott be eddig 6,5 milliárd forint értékben az UniCredittől 600 házaspár kérte a kölcsönt, szinte mindegyikük a maximális összeget.