Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Flex tabi telephelyén leginkább elektronikus fogyasztási cikkek, háztartási villamos készülékek és egyéb villamos berendezések gyártásával foglalkozik. Lapunk úgy tudja, a tabi egység korábbi 16 nagy vállalati partnere közül 7 - közöttük a Whirlpool - már elállt attól, hogy az üzemet bízza meg feladatokkal, mert nem látják biztosítva a minőségi munkát és a határidőre való feladatvégzést.

A probléma oka a krónikus munkaerőhiány: kevés az elérhető dolgozó, miközben a megrendelési volumenek növekednek A cég túlórákkal és hétvégi munkavégzéssel igyekszik orvosolni a problémát, ez a megoldás azonban elégedetlenségbe ütközik. Például nemrég 75 munkás kollektíven nem ment be dolgozni a kötelezően elrendelt szombati műszakra - így a vállalat büntetni sem tudta őket.

Az ügyben megkerestük a Flex magyarországi képviseletét, ám kérdésinkre nem érkezett tőlük válasz a megadott időre.

Az amerikai gyökerű, szingapúri székhelyű Flex a világ egyik legjelentősebb elektronikai bérgyártója, de műanyagipari gyártási, valamint fémmegmunkálási tevékenységet is végez. Fő profilja, hogy a partnercégekkel szoros együttműködésben készíti el a termékeket és a gyártási folyamat összes állomásánál - így a műszaki, tervezési, gyártási, elosztási, logisztikai tevékenységen át a termékek értékesítés utáni szervizeléséig - egyaránt jelen van. Partnerei közé tartozik számos világszerte ismert technológiai márka.

Nehéz a vevőkkel lépést tartani

A Flex márkát képviselő Flextronics International Kft. Magyarország nyolcadik legnagyobb vállalata. Cégbeszámolójából kiderül, hogy a 2017 március 31-én zárult üzleti évben az adózott eredmény 742,1 ezer eurót (mintegy 230 millió forint) tett ki, amely jelentős visszaesés az előző, azonos időszak 11,72 millió eurós (3,63 milliárd forintos) eredményével szemben.

A 1,91 milliárd eurós (körülbelül 592 milliárd forint) árbevétel viszont komoly - 18 százalékos - növekedést tükröz, amely köszönhető a volumenek növelésének a meglévő és új vevőkkel szemben. Egyebek közt megemlítik, hogy a keresletnövekedés állandósult a háztartási elektronikai termékek piacán és folyamatosan növekszik a megrendelésállomány a telekommunikációs eszközöknél is.

A 2017-es üzleti évben a céget érzékenyen érintette az országos gazdasági probléma, hogy a munkaerő megszerzése és megtartása komoly terheket ró a vállalkozásokra. Az elvándorlás jelentős költségeket eredményez a működésben. A növekvő volumen miatti növekvő létszámigény rendelkezésre állítása jelentős költségeket generált a most zárult üzleti évben. Ennek hatása érezhető az üzleti év eredményében - jegyzik meg a beszámolóban.

Megugrott a bérköltség, ám mindez kevés.

A vállalat - direkt módon- átlagosan 6 968 főt foglalkoztatott, míg tavaly még 6121 fős létszámról számoltak be. (A Flex Magyarországon 6 telephelyen, Tab mellett Budapesten, Gyálon, Pátyon, valamint Sárváron és Zalaegerszegen tart fent üzemet).

A társaság bérköltségekre és személyi jellegű egyéb kifizetésekre 87,756 millió eurót (körülbelül 27,2 milliárd forintot) fordított a 2017-es üzleti évben, amely körülbelül 16,2 százalékos megugrást jelent 2016-hoz képest. (Érdekes a megoszlás is: a direkt dolgozókra mintegy 47,2 milliót, a kölcsönzött munkaerőre 40,5 millió eurót fordítottak '17-ben.)

További 23,7 millió eurót fizettek ki a bérköltségekhez és az egyéb személyi jellegű kifizetésekhez köthető bérjárulékokra, miközben a 2016-os periódusban 20,5 millió eurót tettek ki ezek a kiadások.

A Flextronics International Kft. egyébként 178 főnyi ukrán vendégmunkást is foglalkoztatott szeptember végén - ismertette Bányai Tibor, a HSA Kft. üzletfejlesztési igazgatója a Napi.hu konferenciáján. Ezzel a hazánkban működő multinacionális gyártók közül a Flex foglalkoztatja a legtöbb ukrán dolgozót közvetlenül - tehát nem munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül.

Jöhetnek a robotok

A társaság beszámolójában a tervek között szerepel, hogy a 2018-as üzleti évben a meglévő vevők igényeit folyamatosan követve törekszik hatékonnyá tenni a munkaerő-gazdálkodást.

"Partnereinkkel történt egyeztetések során törekszünk a munkaerőiigényes gyártási tevékenység cégcsoporton belüli áthelyezésére, figyelemmel lévén a társaság jövőbeni eredményességére.  Mindemellett nagy hangsúlyt kívánunk fektetni a 2018-as évtől a gyártási automatizálás fejlesztésére, mely szintén hosszútávon segíti a jelenlegi munkaerővel kapcsolatos negatív hatások enyhítését, megszüntetését" - írják a jelentésben.

A képen egy dolgozó a Lenovo-Flex gyárban Sárváron 2016. november 11-én (MTI Fotó: Varga György)