A lap értesülései szerint Magyarország második legnagyobb áramtermelőjének számító Mátrai Erőműért már csak a cseh Energetický a Prùmyslový Holding (EPH) áll versenyben. Azonban nagyságrendi különbségek vannak a várt és kínált ár között. Így az sem kizárt, hogy az eladó német RWE és EnBW akár el is állhat az ügylettől.

Ezelőtt négy évvel még százmilliárdos értékűre becsülték a cég, ma már csak húszmilliárdot emlegetnek. Állítólag ez utóbbi sokallja a cseh mágnás, Daniel Køetínský nevéhez kötődő, a magyar Budapesti Erőművet is magáénak tudó EPH. A Mátrai Erőmű iránt korábban az állami MVM, a kormányfőhöz közel álló MET és Mészáros Lőrinc is érdeklődött.

Egy éve a sajtóban már tényként kezelték, hogy az MVM megvette volna a szintén jelentős méretű Csepeli Erőművet, most már a Népszava információi szerint az ügylet teljes kudarcba fulladt.  A Bakonyi Erőművet a francia Veolia venné meg az államtól, bár a korábban ígért októberi határidő ellenére az ügylet máig nem zárult le.

Elmaradhat a Tigáz-hálózat állami felvásárlása is a Nemzeti Közműveken keresztül: az olasz ENI hiába próbál szabadulni a rezsicsökkentés miatt visszaesett jövedelmezőségű cégen, és többször is megvásárlásra kínálta az NKM-nek, megegyezés nem született. Pedig az állami vállalat portfóliójába beleillene, miután épp néhány hete jelentette be, hogy megveszi az Égáz-Dégáz területén lévő, hasonló gázhálózatot.

A címlapképen a Mátrai Erőmű látható. Forrás: MTI Fotó/Komka Péter.