Hárommilliárd forint támogatási keretre pályázhatnak a Duna, a Tisza, a Balaton, Tisza-tó és a Velencei-tó szabad vízi strandjainak üzemeltetői és fenntartói. Egy strand 5-30 millió forintnyi összeget igényelhet akár saját forrás nélkül is. A támogatásért akár szállodák, kempingek is pályázhatnak, ha a strandjuk önkormányzati területen van.

Már nem ez az első strandfejlesztési támogatás, már tavasszal is segítették az üzemeltetőket. Most, az augusztus folyamán kiírandó keretnél szinte ugyanolyan feladatokra lehet pénzt kérni: támogatható a vizesblokkok felújítása, létesítése családbarát szempontok alapján, kiemelten kezelve a kisgyermekkel használható vizesblokkok kialakítását, a baba-mama szoba létesítése, a vízbejutás feltételeinek javítása, az öltözőkabinok és beltéri öltözők felújítása, újak létesítése családbarát szempontok alapján, egységes megjelenés biztosításával. Új a kiemelt célok körében a zöldterületi felületek, közlekedési infrastruktúra fejlesztése és az utcabútorok, kültéri elemek megújítása, telepítése, cseréje - írja a Balatontipp.hu helyi illetőségű portál.

A lap felsorolja, hogy az elmúlt években milyen hasonló pályázati lehetőségek voltak elérhetők a szereplőknek, amely révén 155 szereplő (némelyik többször is) összesen 7,5 milliárdhoz jutott:

 

  • 2017 februárjában lezajlott első körében 48 balatoni fizetős strand kapott összesen 1860 millió forintot fejlesztésre,
  • 2019 júliusában 30 balatoni szabadstrand jutott 3015 millió forinthoz,
  • 2020 februárjában 71 balatoni fizetős- és szabadstrand 2238 millió forintot kapott,
  • Valamint hat balatoni csúszda fejlesztésére idén áprilisban megítéltek 396 millió forintot is.

 

A portál összehasonlításképpen megemlíti, hogy az MTÜ a PRO-MOT Hungária Kft.-nek a Club Aliga hotel és élményközpont fejlesztésére 7,35 milliárdot, majd ugyanoda e-kikötő fejlesztésére 999 milliót, tehát összesen 8,3 milliárd forintot adott a közösből. Vagyis több jutott a projektre, mint az összes többi helyi strand támogatására.

Miközben az elmúlt időszakban kiderült, hogy a vizesblokkok és egyéb infrastrukturális fejlesztésekre kapott pénzt is elköltik a szereplők, de a Balatonnál egyre több a probléma. Egyre égetőbb gond lesz lassan mindenütt a nem kotort, homokozatlan meder, a pusztuló partfal, a kezeletlen hínár, vagy épp az algásodás amelyek kezelésére továbbra sincsenek állami források.