Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Balaton-felvidéken augusztus 10-én Vászolyon a helyi lakosok arra lettek figyelmesek, hogy a kertjeiken átcsobogó Séd patakot elpusztult vagy még éppen vergődő folyami rákok százai lepték el. Már találkoztak hasonló rákpusztulással: akkor néhány felelőtlen kerttulajdonos a patak vizében öblítette ki a permetszeres tartályokat. A mérgezés viszont nem feltétlenül csak az itt élő folyami rákokat, békákat, bolharákokat pusztítja el, de az Örvényesi-Séd - amelybe a helyi vízfolyás is csatlakozik - a Balatonba torkollik.

A Telex a mérgezés kapcsán kutatva Rózsahegyi Tibor vászolyi polgármestertől úgy értesült, hogy ismét emberi gondatlanság miatt valamilyen vegyi anyag kerülhetett a patakba. Ezért figyelmeztették a helyieket, hogy ne mossanak szennyező anyagokat a patakba, valamint a természetkárosítást bejelentették a Veszprém Megyei Kormányhivatalnak. Onnan a portált arról tájékoztatták, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szakértői helyszíni szemlét tartottak a Vászolyi-Sédben történt folyami rákpusztulás ügyében.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságtól pedig megtudták, hogy a vizsgálatuk során beazonosították a szennyezés potenciális helyét, melytől folyásirányban számos ráktetemet találtak. Csak becsléssel rendelkeznek arról, hogy pontosan hány állat pusztulhatott el, egy tiszta, jól látható patakszakaszon végeztek csak pontos számlálást, itt 25 méteren 19 elpusztult egyedet találtak.

"Ez alapján úgy becsüljük, hogy a szennyezési forrástól számítva körülbelül 300 egyed pusztulhatott el" - közölte a nemzeti park.

Mivel a folyami rák természetvédelmi értéke példányonként 50 ezer forint, ez az jelenti, hogy a természetkárosítás mértéke eléri a 15 millió forintot.

Július végén még ennél is nagyobb pusztítást okozott a szlovákiai Garam folyón, hogy a vízbe került egy biogázállomás fermentációs hulladéka.