„Ne építsen a Balabo kft. kikötőt a balatonföldvári Nyugati strand partjára!” címmel indított petíciót a napokban a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület. A civil szervezet már perben áll az alkalmas időjárásban ezrek használta strand területére 1,6 milliárd forintból – ennek nagyobb része, 897 millió forint pályázati pénz - építendő kikötői beruházás megakasztása érdekében.

A civilek a petícióban leírják, hogy a még folyó per alatt a beruházó Balabo Kft. titokban, a földváriak tudta nélkül vízjogi építési engedélyért folyamodott, amit meg is kaptak.

„Se erről nem tájékoztatta a földváriakat, se arról, hogy időközben a tervet is módosította. Jóval hosszabb mólószárat tervez, és jóval nagyobb területet vesz igénybe a Balatonból, mint amit egy évvel korábban nyilvánosságra hozott. A vízjogi építési engedélyt a napokban megkapták.”

„A kikötő tervezéséhez annak ellenére kezdtek hozzá 2020 végén, hogy a területrendezésről szóló törvény, és a balatonföldvári helyi építési szabályzat paragrafusai is rögzítik: a strand területe nem csökkenthető, funkciója nem változtatható. Márpedig ha a kikötő megépül, akkor a jelenlegi strand partjáról nem lehet, és tilos is lesz a Balatonba lépni, azaz megszűnik a strand, amint azt a rajz mutatja.”

Az igazi erőberuházásnak látszó kikötőben a tervek szerint 175 hajóhely lesz, közülük 18 vendéghely. A hajóhelyek között 63 helyre legfeljebb 15, és 112 helyre pedig legfeljebb 11 méteres hajók köthetnek be. A kikötő vízforgatásos rendszerű lesz, azaz télen sem kell kivenni a hajókat a vízből, mert nem fagy be.

Ki a beruházó?

A földvári erőberuházást a Balabo Kft. jegyzi, a céget Balabo Környezetbarát Technológiát Gyártó Kft. néven 2015 végén alapított két magyar magánszemély. Egyikük ma is tagja a vállalkozásnak, a másikuk helyére 2019 októberének végén egy másik magyar magánszemély lépett (aki a Pizza Forte tulajdonosa is). Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint a cég ekkor költözött Budakesziről Balatonföldvárra, majd 2021 február végén változott a neve Balabo Kikötőhasznosító és Üzemeltető Kft.-re. A 3 milliós cég telephelyet üzemeltet Balatonalmádiban, ahol egy régi yachtkereskedés, a Fűke Yacht bolt fekszik. Főtevékenység eredetileg egyéb természettudományi, műszaki kutatás, fejlesztés volt, 2020 május vége óta saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése. A társaság utolsó öt lezárt évében kétszer tett szert bevételre,, 2018-ban ez 1,25 millió, 2017-ben pedig 775 ezre forint volt.

A vízjogi engedélyről a civilek csak a per során értesültek, mert „… a Balabo Kft. az engedélyt kénytelen volt a környezetvédelmi pert lefolytató bírósággal megosztani, így egyesületünk, és tőlünk a balatonföldvári polgárok is értesültek róla. Arra vigyáztak, hogy a fellebbezési határidő lejárta után hozzák csak nyilvánosságra az engedélyt, nehogy fellebbezhessünk. Ennek ellenére, a jogi gubanc még gubanc.

Ugyanakkor adott a megoldás lehetősége. A petíció aláírói ennek a szorgalmazására kérik Balatonföldvár városának képviselőtestületét. Érje el, hogy ne a strand helyére, hanem más partszakaszra építsen a Balabo kft. kikötőt.”

Kép: Napi.hu