A legtöbb balatoni vendéglátos azt tervezi, hogy húsvétkor már fogadja a vendégeket, ők nagy valószínűséggel már nem a tavalyi árakkal találkoznak a büfékben - írja Sonline.hu.

"Aki naponta vásárol, az látja, hogy egyik napról a másikra mennek fel az árak, a vendéglátás ezeket a változásokat már nem tudja követni" – mondta el Makkos Péter fonyódi étterem-tulajdonos. Hozzátette: a nagykereskedések napi árakat vezettek be, és várható szerinte ellátási probléma is.

"Mindenki tanácstalan, hogy mennyit emeljen a fennmaradása érdekébe" - magyarázta az étterem-tulajdonos a portálnak.

A fővárosban 30–40 százalékos drágulás tapasztalható, a balatoni éttermekben 25–30 százalékos emelkedésre kell számítani, az "1500 forintos napi menüt el kell felejteni" – tette hozzá Makkos, aki a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetsége fonyódi térségének elnöke.

Nemcsak az alapanyagok, hanem az üdítők és az alkoholos italok árai is emelkedtek, valamint a közüzemi díjak drágulása, a szakmunkás minimálbér emelése és a munkaerőhiány sem kedvez a balatoni vendéglátásnak. 

Bíznak azonban abban, hogy több diákmunkásra számíthatnak, mint a korábbi években, a 25 év alattiakra vonatkozó szja-mentesség miatt.