Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Bankmonitor.hu babaváró hitelkalkulátorán a már több mint 40 ezren ellenőrizték, hogy jogosultak-e a babaváró hitel igénybevételére. A fiatal házasok számára elérhető hitel különlegessége, hogy az első öt évben mindenképpen kamatmentes, ha ez idő alatt legalább egy gyermek születik, akkor pedig a futamidő végéig az is marad. További jelentős pénzügyi előnyt jelent, hogy a második gyermek születése után elengedik a fennálló tőketartozás 30 százalékát, míg a harmadik gyermeknél megszűnik az adósság.

A kalkulátor felhasználóinak 74 százaléka felelt meg minden feltételnek. A jogosultsági problémák nagy része pedig orvosolható: egy NAV-tartozás (1,8 százalék) rendezhető, a házasságkötés sem jelent leküzdhetetlen akadályt (9,2 százalék), mint ahogy az sem, hogy legalább az egyik félnek legyen magyarországi lakcíme (2,2 százalék).

Akadtak azonban nehezebben orvosolható problémák: például ha valaki rossz adósként szerepel a KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) adatbázisban (9,9 százalék). Itt azonban nem mindegy, hogy valaki aktív vagy passzív státusszal van nyilvántartva. Az aktív státusz azt jelenti, hogy az adós több mint 90 napja legalább az aktuális minimálbérnek megfelelő összegű késedelemben van egy hitelével, míg a passzív státusz az adósság rendezésétől számított 1 évig él. Az aktív KHR-esek egyik hazai banktól sem kaphatnak babavárót, de a passzív KHR-esekkel is mindössze két bank áll szóba, ám, hogy meg is kapják-e a hitelt, az számos egyéb feltétel teljesítésétől függ.

Bankmonitor.hu

A Bankmonitor.hu tapasztalatai szerint azonban vannak olyan jogosultsági problémák, amelyek nem "javíthatóak". Ilyen például az, ha a házaspár nő tagja már betöltötte a 41. életévét (2,9 százalék), vagy a házaspárnak van gyermeke (nem is feltétlenül közös), ám egyiküknek sem ez az első házassága (0,8 százalék). A kalkulátor statisztikái alapján a budapesti felhasználók esetében legnagyobb a feltételeket teljesítő párok aránya (77 százalék), míg a megyeszékhelyeken 75, a kisebb településeken 73 százalék ugyanez.

A kalkulátort használók között többségben vannak (59 százalék) a kisebb vidéki településeken élők, míg a megyeszékhelyen lakók aránya 19, a budapestieké pedig 22 százalék.

Nem elég azonban teljesíteni a személyi feltételeket, az igénylőknek hitelképesnek is kell lenniük. A hitelképesség feltétele a megfelelő összegű nettó jövedelem igazolása, a legalább három hónapja fennálló folyamatos - ugyanazon munkáltatónál meglévő - munkaviszony legalább a pár egyik tagja részéről. Bár a babaváró személyi feltételeinél a bankok között nincsenek különbségek, a hitelbírálatnál már különbözőképpen járhatnak el. A pénzintézetek például nem egyformán kezelik a kismamák jövedelmét, ami a felvehető hitelösszeg szempontjából lehet fontos.

Elutasítás esetén lehetőség van másik banknál próbálkozni, és a Bankmonitor.hu szakértőinek tapasztalatai szerint ez sok esetben sikerrel is jár. Fontos ugyanakkor, hogy a babaváró egyetlen alkalommal vehető csak fel, így ha valaki nem használja ki a maximális tízmillió forintos hitelösszeget, az a különbözetről végleg lemondhat.