Március 19-től a kormányrendelet alapján maximum 5,9 százalékos teljes hiteldíjmutató (thm) mellett lehetett fedezetlen hitelt nyújtani. Vagyis a személyi kölcsönök, a folyószámlahitelek és a hitelkártyák kamatait, díjait úgy kellett alakítania a bankoknak, hogy a konstrukció thm-je ne haladja meg ezt a szintet az év végéig.

Az 5,9 százalékos maximum azonban nem kőbe vésett érték.

Az MNB MT keddi döntése alapján az alapkamatot 0,75 százalékra csökkentették, ez alapján a thm-plafon is 5,75 százalékra százalék. A vonatkozó rendelet alapján az adott naptári félév első napján érvényes alapkamatnak megfelelően szükséges a plafon értékét megállapítani, vagyis július elsejétől lesz érvényes az új, 5,75 százalék maximum, feltéve, hogy addig nem változik az alapkamat nagysága - írta a Bankmonitor.

Így nem érdemes senkinek sem berohanni most azonnal a bankba az új thm-értékeket keresve. A teljes hiteldíj 0,15 százalékpontos csökkenése ugyanakkor a Bankmonitor személyikölcsön-kalkulátora szerint egy 3 millió forint összegű, 5 éves futamidejű személyi kölcsönnél havonta nagyjából 200 forint törlesztőrészlet csökkenést eredményezne.

A pénzügyi tanácsadó portál szakértői szerint csak nagyobb hitelösszeg és rövid futamidő esetén lenne érdemes megvárni a júliust a hitelfelvétellel. Akkor is érdemes megnézni majd a banki ajánlatokat részletesen, nem mindegy ugyanis, hogy 2021-től milyen fizetési kötelezettsége lenne a kamatok, költségek emelkedése után.

A jövő évtől - ha az alapkamat addi változatlan marad - a normál feltételekkel nyújtott személyi kölcsönök maximális thm értéke is csökken. Ugyanis jogszabály szerint normál helyzetben a személyi hitel teljes hiteldíjának nagysága maximum 24 százalékkal haladhatja meg az alapkamatot. Azonban ennek számításakor az adott félévet megelőző hónap első napján érvényes alapkamat az irányadó. Vagyis a mostani csökkenés a januártól - a rendkívüli alacsony THM plafon kivezetését követően - igényelt hitelekre lesz érvényes. Jelenleg azonban a személyi kölcsönök normál kondícióival számolt hiteldíja is jóval elmarad a maximális értéktől, így várhatóan a plafon csökkenésének nem lesz hatása a kamatokra.