A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból célvizsgálatot végzett a Magyar Cetelem Bank Zrt.-nél annak megállapítására, hogy miként tesz eleget a fogyasztási hitelezés során az adósságfék-szabályok jövedelemarányos törlesztőrészletre (jtm) vonatkozó előírásainak, s a központi hitelinformációs rendszerbe (khr) történő adattovábbítási kötelezettségének.

A 2017. július 1-től kezdődő időszakot áttekintő jegybanki vizsgálat több, a jtm-re vonatkozó jogszabályi előírás megsértésével járó hitelezési gyakorlatot tárt fel a Magyar Cetelem Banknál.

Az MNB megállapította többek között, hogy a Bank a khr-ben élő mulasztással érintett ügyfeleinél, a jtm kiszámítása során, nem vette figyelembe az élő mulasztás összegét. A jegybanki vizsgálat feltárta azt is, hogy a bank informatikai rendszereinek beállításai és belső szabályzatai nem álltak összhangban a fogyasztókat a túlzott eladósodástól védő jogszabályi előírásokkal, a szabályzatok több esetben hiányosak, ellentmondásosak voltak. Az MNB vizsgálata hiányosságokat állapított meg a jtm előírásokkal összefüggő - s szintén kiemelten ellenőrzött - kötelező jegybanki adatszolgáltatással, illetve a khr részére történő adattovábbítási kötelezettséggel kapcsolatban is.

Mindezek miatt az MNB ma közzétett határozatában kötelezte a Magyar Cetelem Bankot, hogy a hitel- és pénzkölcsön nyújtási, valamint adatszolgáltatási és adattovábbítási tevékenységét mindenkor a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően végezze. Gondoskodjon olyan belső szabályozás és eljárások kialakításáról, melyek biztosítják a jövedelemarányos törlesztőrészlet meghatározására, alkalmazására vonatkozó jogszabályi előírások betartását.

A jegybank a feltárt szabálytalanságok miatt 81,6 millió forint bírságot szabott ki a hitelintézetre. A jegybank korábban már több esetben - átfogó vizsgálata és annak utóellenőrzése során - is elmarasztalta a Magyar Cetelem Bankot az adósságfék-szabályok megsértése miatt.