Az MNB június 22-én 0,3 százalékponttal emelte a jegybanki alapkamatot. A lépés hatással lehet az új és a már korábban folyósított lakáshitelek kamatára egyaránt. Egy 10 millió forint összegű, 10 éves hátralévő futamidejű forintra váltott deviza hitel esetében júliustól a törlesztőrészlet 1300 forinttal megemelkedhet - számolta ki a Bankmonitor.

A jegybanki alapkamat egy úgynevezett referenciakamatláb, a kereskedelmi bankok az MNB-nél elhelyezett kéthetes kötvényeikre kapják ezt a hozamot. Ez egy rövid futamidőre irányadó kamatláb, éppen ezért a rövid futamidejű bankközi kamatok mértékére van közvetlen, jelentős hatása. Ilyen például a Bubor (budapesti bankközi forint hitelkamatláb - Budapest Interbank Offered Rate) – amely azt mutatja meg, hogy az egyes bankok milyen kamat mellett adnának kölcsönt egymásnak éven belüli futamidőre -, amelynek mértéke pedig a változó kamatozású lakáshitelek kamatát befolyásolja közvetlenül.

A változó kamatozású lakáshiteleknek kamata ugyanis két részből áll: a referenciamutató értékéből és a kamatfelárból. Referenciamutatóként a jellemzően a Bubor szolgái, így annak megváltozása kamatfordulókor teljes mértékben beépül a kölcsön kamatába. Ráadásul a meglévő lakáshitel-állomány jelentős része még mindig változó kamatozású.

Mennyivel nő a törlesztő júliusban?

A pénzügyi tanácsadó portál szakértői egy régi devizahitel példáján keresztül vizsgálták meg a kamatemelés hatását. A fennálló tartozás 10 millió forint, a hátralévő futamidő 10 év, a kamatfelár 2,5 százalék, a kölcsön kamata pedig júliusban változik. A júniusra érvényes 3 havi BUBOR 0,77 százalék - ez az irányadó április óta – a következő hónaptól azonban a mutató értéke 1,05 százalékra nő. (A június 28-án jegyzett Bubor lesz az irányadó a következő 3 hónapra.)

A referenciamutató emelkedése miatt a kalkuláció alapján a törlesztőrészlet 1300 forinttal – 100 156 forintról 101 452 forintra – nő, ezzel a teljes visszafizetendő összeg 155 ezer forinttal ugrik meg.

Hol lehet a kamatemelkedés vége?

A Bubor emelkedése nem most indult el, már 2020. elejétől tapasztalható a folyamat: azóta a 3 havi Bubor 0,89 százalékpontot emelkedett, emiatt 4 százalékkal emelkedhetett egy devizahitel törlesztőrészlete. (Ez egy 10 millió forint összegű, 10 éves hátralévő futamidejű kölcsönnél 3-4 ezer forint törlesztőrészlet-emelkedést jelentene.)

A magyar jegybank ráadásul kamatemelési ciklust kezdett el júniusban. Addig emelni fogják az alapkamatot, amíg az infláció nem tér vissza a kívánatos szintre. Két-három a mostanihoz hasonló lépés miatt pedig a BUBOR további 0,5-0,8 százalékponttal tovább nőhet, ami 3 hónapon belül meg fog jelenni a régi devizahitelek törlesztőrészletében is.

Érdemes elgondolkodni minden változó kamatozású kölcsönnel rendelkező adósnak a hitelkiváltáson, meglévő kölcsöne újabbra cserélésén. Ezzel ugyanis olcsóbbra és biztonságosabbra - egyrészt a jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódus választásával a kölcsön kamatát a bank egyoldalúan nem emelheti egy évtizeden keresztül, másrészt további kamatemelésnek se lenne hatása az új kölcsön törlesztőrészletére legalább 10 éven át - cserélhetik meglévő hitelüket - vélik a Bankmonitor szakértői.