Az MNB szerdától drasztikusan, 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte az alapkamatot. Mindez jelentősen drágíthatja a későbbiekben az új hitelek kamatát.

A fogyasztói hitelekről szóló törvény szerint ugyanis a lakossági ügyfeleknek pénzintézet csak a mindenkori jegybanki alapkamatnál 24 százalékponttal magasabb kamatozású hitelt nyújthat. Így tehát az új hitelplafon 31,75 százalék lett - írta a pénzügyi tanácsadó portál.

Ennél is rosszabbul járhatnak a hitelkártya és az áruhitelt felvevők. Számukra ugyanis a maximálisan felszámítható érték az alapkamat plusz 39 százalék. Ez a mostani emelés után akár 46,75 százalékos hitelkártya kamatot is lehetővé tehet – figyelmeztetnek a money.hu szakértői.

Januártól fáj majd igazán a magas kamat

A jogszabály alapján ilyen magas kamatokkal csak 2023 elejétől szembesülhetnek az adósok. Ugyanis az adott félévben az érintett naptári félévet megelőző hónap első napján érvényes jegybanki alapkamat irányadó, azaz a maximális hitelkamatot mindig a június és a december elsejei jegybanki alapkamat határozza meg.

Eszerint tehát az előttünk álló félévben a „sima” hitelek maximális kamata 29,9 százalék lehet, a hitelkártya és áruhitel tartozásokra felszámított banki díj 44,9 százalékos szintig nem számít uzsorakamatnak.

Az első félévben a maximálisan felszámítható hitelkamat 26,4, illetve 41,4 százalék volt, egy éve maximum 24,6 és 39,6 százalékos kamatot számíthattak fel büntetlenül a bankok.

Márpedig az MNB jelzései alapján az alapkamat a következő hónapokban tovább emelkedik. Az elemzők szerint a 8,5 százalékot nagy eséllyel eléri majd a kamatszint. Mindez azt jelenti, hogy nagyon közel lesz a 50 százalék körüli hitelkártya-plafon.

Megugrott a csok büntetőkamata is

Ennél is komolyabb és azonnali gondot jelent majd az alapkamat emelés a családtámogatásoknál.

A legmagasabb, legalább 3 gyermek megszületését vállaló családoknak igénybe vehető családi otthonteremtési kedvezmény (csok) összege új lakás vásárlása vagy építése esetén 10 millió forint. Ha pedig a vállalt határidőre nem születnek meg a gyermekek – ez 3 gyermek esetében 10 évet jelent -, vagy a házaspár válása miatt meghiúsul az, hogy a támogatás elérje a célját, büntetőkamattal kell visszafizetni a támogatást.

A büntetőkamat ebben az esetben a jegybanki alapkamat ötszöröse. Ez a mostani emelés után 38,75 százalék. Ezt a mértéket kell alkalmazni akkor is a jogosulatlanul igénybe vett összegre, ha a családnak a 3-ból 2 gyermeke azért megszületett.

Ekkor a két- és a háromgyermekes csok különbségét, 7,4 millió forintot kell a közel 40 százalékos büntetőkamattal azonnal (a határidő lejártát követő 60 napon belül) visszamenőlegesen visszafizetnie a két gyermeket azért már nevelő családnak. Ez a tízmilliós támogatásért „cserébe” már bőven 30 millió forintot meghaladó összeget jelent - márpedig e teherbe bizonyosan belerokkannak a családok - vélik a money.hu szakértői.

Jogszabály-módosítás kell!

Véleményük szerint itt az ideje a jogszabály módosításnak.

A büntetőkamatra vonatkozó szabályt ugyanis olyankor hozták, amikor a jegybanki alapkamat 0,9 százalék volt. Akkor érthető volt, hogy azért, hogy ne legyen mindenkinek vonzó a támogatással való visszaélés szorzóval kellett erősíteni a jegybanki alapkamat mértékét.

Most azonban az akkor nagyjából piaci lakáshitel kamatszintet jelentő – 4,5 százalékos – büntetőkamat valóban családokat tönkretevő mértékű teherré válhat.

A babaváró humánusabb

A babaváró támogatás esetében a büntetőkamat ennél sokkal méltányosabb, ott a jogosulatlan igénybevétel esetén – ha az igényléstől számított öt éven belül nem születik meg egyetlen vállalt gyermek sem - az igénybe vett kamattámogatást kell visszafizetni.

A kamattámogatás mértéke korábban az ötéves állampapír piaci referenciakamat (5 éves ÁKKH) 130 százaléka plusz 2 százalék volt. Idén tavasztól ugyanakkor már a korábbi 2 helyett már csak 1 százalék az extratétel ezen a terméken.