A KSH tavaly októberi adatai szerint 91,5 ezer ember dolgozott közmunkásként. Jogviszonyuk a társadalombiztosítási (tb) törvény szerint nem különbözik egy átlagos munkavállalóétól, az állami hitelekre és otthonteremtési támogatásokra vonatkozó rendeletek azonban több esetben is kivételt tesznek velük bizonyos szempontból. A Bank360.hu megvizsgálta, milyen esélyekkel használhatják ki az állami otthonteremtési lehetőségeket a közmunkások.

Nincs egyszerű dolga annak, aki közmunkásként szeretne csokot (családi otthonteremtési kedvezmény) felvenni. Az, aki jelenleg közmunkásként dolgozik, új építésű ingatlant biztosan nem vásárolhat csokból (az igénylést megelőző 180 napban ez kizáró ok), használt ingatlanra azonban közmunkásként is elérhető a támogatás. Fontos, hogy a munkaviszonynak legalább 180 napja tartania kell, és fenn kell állnia az igénylés pillanatában.

Falusi csoknál a maximálisan igénybe vehető 10 millió forintos támogatás biztosan nem érhető el közfoglalkoztatotti jogviszonnyal. Ehhez a támogatáshoz legalább két éves folytonos tb jogviszonyra van szükség, ezen belül azonban a közfoglalkoztatotti jogviszony kizáró ok.

Babaváró hitel: nem elég a közmunka

A tb-re vonatkozó feltételek a babaváró hitelnél a legszigorúbbak, az igényléshez ugyanis legalább három év egybefüggő jogviszonyra van szükség. Ezen belül a közmunkásokat érintő kikötés, hogy a közfoglalkoztatotti jogviszony legfeljebb egy évet tehet ki az igénylést megelőző három évből. Vagyis aki évek óta megszakítás nélkül közmunkásként dolgozik, az nem veheti igénybe a babaváró hitelt, hiába tudja igazolni a három éves folytonos jogviszonyt.

Lakásfelújítási támogatás: jelenlegi közmunkások kizárva

A 2021. januártól elérhető lakásfelújítási támogatás igénylésénél is hátrányba kerülnek azok, akik csak közfoglalkoztatotti jogviszonyt tudnak igazolni. A támogatás igényléséhez legalább egy év folytonos tb jogviszony szükséges, ezen belül az igénylést megelőző 180 napban nem felel meg a közmunkás jogviszony.

Vagyis aki jelenleg közmunkásként van alkalmazásban, nem fogja tudni felvenni a legfeljebb három millió forintos támogatást - hacsak nem vált munkahelyet, és nem vár ezután fél évet.

A hiteligénylés még nehezebb

Még összetettebb a helyzet, ha valamelyik támogatáshoz kapcsolt kamattámogatott kölcsönt szeretne közmunkás felvenni, hiszen a bank hitelképességi vizsgálatán is át kell esni.

A közfoglalkoztatottak helyzete emellett azért sem egyszerű, mert a bérük évek óta ugyanazon a szinten van, a minimálbérrel és a garantált bérminimummal ellentétben nem emelkedik - a reálértéke tehát folyamatosan csökken. A tavalyi harmadik negyedévében a nettó átlagbére egy közmunkásnak 54,5 ezer forint volt, ami az előzetesen várt 2021-es nettó minimálbérnek a felét sem éri el.

Közmunkás jövedelemmel önmagában biztosan nincs lehetőség hiteligénylésre, mivel az engedékenyebb bankoknál is legalább 100 ezer forintos jövedelmet kell igazolni a csok hitel felvételéhez. Ha valaki közfoglalkoztatottként szeretne kamattámogatott csokos lakáskölcsönt felvenni, akkor az egyetlen lehetőség egy magasabb jövedelemmel rendelkező adóstárs bevonása a hitelszerződésbe - írta a Bank360.hu.