Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy a bankadó jövőre 60 milliárd forinttal csökken, és az adó mérséklése folytatódni fog 2017-2019-ben is. A bankadó csökkentése is része a hétfőn a magyar kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által aláírt megállapodásnak.

Wiedner úgy véli, hogy a hétfőn kötött megállapodás jelentős javulást hozhat, lehetővé teszi, hogy a bankok, ideértve a Raiffeisent is, újra nyereségen működjenek. Elmondása szerint a magyarországi Raiffeisen által fizetendő banki különadó jövőre mintegy 20 millió euróra csökken az idei 40 millióról.

A vezérigazgató megismételte, hogy a Raiffeisen Bank International nem adja el magyarországi leányvállalatát, mivel elkötelezett Magyarország mellett. Az osztrák bankcsoport a közép- és kelet-európai térségben elsőként Magyarországon alapított leányvállalatot, még 1987-ben.

"Talán mert olyan sok nehézségünk volt itt, úgy gondoljuk, hogy a dolgok csak jobbra fordulhatnak" - fogalmazott Wiedner, aki szerint Magyarország elég vonzó piac lesz, ha a helyzet normalizálódik.

A vezérigazgató megerősítette, hogy nem tervezik a lakossági szolgáltatások bővítését, hanem a vállalati és a privát banki ügyfelekre összpontosítják figyelmüket. Jelezte, hogy karcsúsítják a 115 bankfiókból álló hálózatot, de azt nem mondta el, hogy mennyivel csökkentik a bankfiókok számát.

A Raiffeisen Bank arra számít, hogy a bruttó hazai termék (GDP) növekedésének valamivel nagyobb ütemben fog élénkülni a hitelezés. Ha a GDP 2 százalékkal bővül, a vállalati szegmens hitelállománya 3-4 százalékkal növekedhet - mondta Heinz Wiedner.