Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új szabályozás erős ügyfélhitelesítést ír elő például a bankkártyával történő online vásárláshoz. Azaz két, biztonsági szempontból független azonosítóval kell jóváhagyni a vásárlást. A gyakorlatban ez például úgy néz ki, hogy a vásárlás utolsó lépéséig eljuthatunk az eddigi lépésekkel, de ott a bank küld a telefonunkra egy kódot, ennek beírásával kap zöld utat a tranzakció - mondta Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője.

Ez csak az egyik forgatókönyv, bankonként más és más lehet a gyakorlat, ráadásul európai szintű szabályozásról van szó, így a külföldi bankoknál is eltérhet a metódus. A szakember azt is elmondta, hogy az adott ország hatóságai dönthetnek a szeptember 14-i határidő esetleges meghosszabbításáról, hogy zökkenőmentes legyen az átállás. Mindenesetre a magyar bankok készülnek az új korszakra, a bankkártyásoknak pedig érdemes a netbankjukban megnézni, hogy az új azonosítási rendszerhez milyen lépéseket kell tenniük.

Nem csak a szeptemberben következő változás miatt érdemes ránézni a bankkártyákra, ezt ugyanis időről időre célszerű megtenni. Jelentős különbségek lehetnek ugyanis a kártyadíjakban és lehet, hogy akár a saját bankunk is tud adni olcsóbban másikat. Nem beszélve arról, hogy kedvezményeket is adnak a bankok a különböző kártyákhoz, folyószámlákhoz - fogalmazott a pénzügyi portál szakértője.

A hitelkártyákra különösen érdemes figyelni, ezek ugyanis kellemetlen meglepetést okozhatnak. Elsősorban mert a hitelkártyákhoz kapcsolódó keret miatt elképzelhető, hogy kisebb összegű lakáshitelt tud adni a bank, még akkor is, ha az ügyfél a kártyát nem használja. A hitelkártyákkal amúgy is érdemes óvatosan bánni, mert bár több mint 40 napos a kamatmentes, úgynevezett türelmi időszak, de utána 30-40 százalékos kamatot számít a bank, ami nagyon sok a mostani alacsony kamatkörnyezetben.