Az egyéni nyugdíj-megtakarítások célja az, hogy megteremtsd nyugdíjas éveid anyagi biztonságát. Ebben segít a 20 százalékos adó-visszatérítés, amelyet éves befizetéseid után kapsz az államtól.

Nyugdíjbiztosítások esetében a visszatérítés maximuma 130 ezer forint, önkéntes nyugdíjpénztári tagságod esetén ez 150 ezer forint. Ha nyesz (nyugdíj előtakarékossági számla) számlád van, akkor 100 ezer forint tudsz visszaigényelni. A nyugdíj-megtakarításaidból származó összes adó-visszatérítés maximuma 280 ezer forint egy évben.

A maximális visszatérítés igénybevételéhez szükséges éves díjbefizetések nagyságát az alábbi ábra mutatja.

Milyen díjfizetés választható az egyes megtakarításoknál?

1. A nyugdíjbiztosításoknál a díjfizetés kötelező. A biztosítási piacon található különböző nyugdíjtermékek általában 10-15 ezer forint körüli havi megtakarítással indíthatók. Természetesen felső határ nincs.

2. Az önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj havi 4 ezer forint körül kezdődik a piacon.

3. A nyesz számla nyitásakor van egy minimum befizetés, amit teljesíteni kell, de utána nincs kötelező havi befizetés.

Azt fontos tudnod, hogy csak akkor van értelme nyugdíj-megtakarítást indítanod, ha annak végén, vagyis nyugdíjba meneteledkor érdemi összeget sikerült összegyűjteni. A minimális díjakból a lejárati összeg is minimális lesz, amivel semmire sem mész.

Mekkora összeget érdemes havonta félretenni?

A díj nagyságának meghatározásakor két dologból indulj ki: milyen jövedelmi helyzetben vagy és hogy milyen havi nyugdíj-kiegészítést vársz a megtakarításodtól.

Úgy számolj, hogy a jelenlegi adatok szerint körülbelül 20 évet fogsz eltölteni nyugdíjasként. Így ha mondjuk 100 ezer forint havi kiegészítést szeretnél a nyugdíjad mellé, akkor 24 millió forintnak kellene összegyűlnie a nyugdíj-megtakarításodban lejáratkor.

Ha már idősebb vagy és rövidebb idő alatt kell összegyűjtened ezt az összeget, akkor jobban bele kell nyúlnod a pénztárcádba. Ha még fiatal vagy és a megtakarításra hosszabb idő áll rendelkezésedre akkor könnyebben fog menni. A tapasztalatok szerint a havi jövedelmed 10 százalékát tudod nyugdíj-megtakarításra fordítani úgy, hogy ez ne legyen túlságosan megterhelő a családi kasszának és hosszú távon is fizetni tudd.

A Bankmonitor nyugdíjkalkulátorának segítségével számold ki, hogy te milyen összeget tudnál megtakarítani nyugdíjas éveidre!

Maximális adókedvezmény a nyugdíj-megtakarítások után

Az adókedvezmény kihasználása érdekében minden megtakarítási konstrukciónál lehetőség van az eseti díjak fizetésére. Ez nyugdíjbiztosítások esetében azt jelenti, hogy ha havi díj fizetését vállaltál, azt még az év végéig ki tudod egészíteni olyan extra befizetéssel, amelyek után szintén adó-visszatérítést kapsz erre az évre.

Így ha egy minimális rendszeres díjat választottál, akkor is megkaphatod a maximális adókedvezményt egy nagyobb befizetéssel. Ez egy remek lehetőség arra, hogy a megtakarításokkal akkor se legyen probléma, ha a jövedelmed nem rendszeresen érkezik, hanem hullámzóan az év folyamán.

Egy dologra mindenképpen figyelned kell: az eseti befizetésednek meg kell érkeznie a biztosító számlájára még december 31-én éjfélig, ahhoz, hogy ezt idei befizetésnek lehessen tekinteni.

Idei adókedvezmények

Az idei adózás más mint a többi. A kormányrendelet értelmében a szja-visszatérítést kap minden olyan gyermekes szülő, aki családi pótlékot vehet igénybe (akár 1 napra is). Egy családban mindkét szülő vagy nevelő visszakapja a szja-t, ha mindkettőjüknek keletkezett befizetése, de csak a ténylegesen megfizetett szja jár vissza az adóalapot csökkentő kedvezmények levonása után. Vagyis az adóalapod a bruttó béred és az egy gyermek után járó havi 66 670, a két gyermek után járó 133 330 és a három vagy több gyerek után járó 220 ezer forintos családi kedvezmény különbsége. A visszatérítés felső határa 809 ezer forint.

Ez azt jelenti, hogy az idén akkor tudod igénybe venni egyéni nyugdíjcélú megtakarításaid után járó szja-visszatérítést, ha az idei személyi jövedelemadód több mint 809 ezer forint. Ha ez így van, akkor annyi visszatérítést kaphatsz, ami a maradék adóból még kifizethető.

Összefoglaló

  1. A nyugdíj-megtakarítás nem egy évre szól. Hosszú távú feladat annak érdekében, hogy ki tudd egészíteni az állami nyugdíjadat az egyéni megtakarításokkal, és így meg tudd őrizni életszínvonaladat a nyugdíjas éveidben is.
  2. Az adókedvezmény a megtakarítási időszak minden évében jár neked, ez az éves befizetéseid 20 százaléka.
  3. Az idei év után akkor tudsz adókedvezményt igénybe venni, ha a gyermekek után járó adó-visszatérítés felett marad még adód, amelyből kifizethető nyugdíj-megtakarításaid visszatérítése.
  4. Ha eseti díjfizetéssel maximalizálni szeretnéd az adókedvezményedet, ne felejtsd el, hogy az összeg az év végéig érkezzen be a biztosító számlájára.
  5. A Bankmonitor kalkulátorának segítségével nemcsak kalkulálni tudsz, hanem regisztrálni az oldalunkon. Így tanácsadónk segíteni tudnak abban, hogy kiválaszt a számodra legmegfelelőbb nyugdíj-megtakarítási konstrukciót.