A Bankmonitor.hu írása.

Az időről időre felmerülő plusz forrásigény a fejlődő cégek természetes velejárója. Különböző időpontokban felvett folyószámla- és forgóeszközhitele, esetleg egy-egy beruházási hitele ma már sok vállalkozásnak van, ezek futamideje és persze árazása pedig jó eséllyel különböző. Emiatt a hitelportfólió egy idő után átláthatatlanná válik, ráadásul a költséghatékonyságtól is folyamatosan távolodunk.

Van egy pont, ahol megéri tabula rasát csinálni, megvizsgálni meglévő hitelállományunkat, amikor is az alábbi kérdéseket kell mindenképp tisztázni:

  • Mekkora összegű banki forrás áll a rendelkezésünkre? Működésünk (bővülésünk, terjeszkedésünk) igényelne még további banki forrásbevonást?
  • A hitelstruktúránk kényelmesen szolgálja a működési forrás igényünket? A napi kapkodásban nem követtünk-e el olyan hibát, hogy hosszabb távon megtérülő beruházásainkat rövidebb futamidejű hitellel finanszíroztuk?
  • Mindezt a banki forrást milyen költségek mellett kapjuk meg? Itt fontos, hogy a hitelhez kapcsolódó egyéb díjakat - például kezelési költség - se hagyjuk ki a számításunkból!
  • Mekkora összegű a törlesztést (tőke és kamat) jelent ez havi vagy éves szinten a cégünknek? - Ezt a rendelkezésünkre álló hitelnagyság mellett a hitelek futamideje is meghatározza.
  • A rendelkezésünkre bocsátott banki forrásokért cserébe milyen kötelezettségeket vállaltunk? Például kellett-e ingatlanfedezetet biztosítanunk valamelyik hitel mögé, esetleg magántulajdonunkban lévő értékpapírjainkat lekötni jó pár évre egy lombardhitel-konstrukcióban?

Hol van az a pont, amikor el kell kezdeni a rendrakást?

Kettőnél több hitelnél már érdemes elkezdeni ezen gondolkozni. Főként ha azokat a hiteleket korábban vettük fel, illetve ha újabb hiteligényünk jelentkezik. Az újabb hiteligénnyel - melyet kifeszített finanszírozás esetén meglévő bankunk már nem is biztos, hogy teljesíteni kíván számunkra - ajánlott párhuzamosan több bankot is megkeresni, és ajánlatot kérni tőlük.

A jelenlegi finanszírozási környezetben sokszor találkozunk azzal, hogy egy új ügyfél megszerzése érdekében sokkal több mindenre hajlandók a bankok - magasabb hitelösszeg, alacsonyabb kamatozás -, mint amit a már meglévő ügyfelek megtartásáért bevállalnak. Tisztelet persze a kivételnek, amikor a bank ráébred arra - vagy épp versenytársak bevonásával mi magunk ébresztjük rá őket -, hogy akár el is veszíthetik biztosnak számító jó ügyfelüket.

Az új hiteligénnyel párhuzamosan indított hitelcsomag felülvizsgálat meglepő eredményeket hozhat:

  • Megemelt teljes hitelkeret.
  • Alacsonyabb kamatszint.
  • Mindez havi/éves szinten alacsonyabb hiteltörlesztő részletek mellett.
  • Egyszerűbb, követhetőbb hitelstruktúra.
  • Ha figyelünk rá, bónuszként még a bankszámla-költségeinkből is lefaraghatunk.

Az alábbi kalkulátor segítségével megnézheti, hogy a cége mekkora hitelösszegben gondolkozhat meglévő hitelinek kiváltása mellett: