A stabilitás árán elbukott növekedési esélyeket vissza kell hozni - mondta Gyuris Dániel, az OTP Jelzálogbank elnök-vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség alelnöke azzal kapcsolatban, hogy a bankrendszer számos gonddal szembesült az elmúlt hónapokban a kormányzati intézkedések kapcsán. Ennek ellenére, az jól látható volt, hogy a kétoldalú egyeztetések során már szakmai alapon zajlanak a tárgyalások. Gyuris szerint a 2011. decemberi megállapodás konkrét részleteivel kapcsolatban a kormány csak a bankadó kapcsán lépte át az akkori egyezményt.

Nagyon sok bankvezér fog repülni, ha nem indul be a hitelezés, épp ezért a kormányzattal való együttműködés kapcsán mindkét fél nyitott ajtón dörömböl - mondta Jelasity Radovan, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója. E tekintetben mindegy, hogy külföldi vagy belföldi bankról van szó.

Sok csalódott ügyfél lesz

Simák Pál, az MKB elnök-vezérigazgatója szerint az elmúlt hetekben rekordszámú megkeresést kaptak, döntően a hitelkiváltás iránt érdeklődnek az ügyfelek. Nagy kérdés, hogy a bankok által megkapott összegek allokálása komoly nehézség lesz, ráadásul az időtartam szűkössége is feladatot jelent majd a bankoknak. Az is komoly gondot jelez, hogy nagyon sok csalódott ügyfél lesz, akinek nem jut a kedvezményes hitelből - egyrészt a szűkösség, másrészt amiatt, hogy az ügyfelek jó részének ilyen marzson nem lehet majd hiteleket kínálni. Ezt is kezelniük kell.

Soltész Gergő, az FHB Bank vezérigazgatója szerint a program komoly sikere, hogy olyan beruházási ötletek kerülnek elő az MNB-program kapcsán, amelyekről eddig a bankok nem tudtak, mert az ügyfelek a kamatkörnyezet kapcsán nem is kerestek finanszírozási lehetőséget rá. Az persze nagy kérdés, hogy a gazdaságpolitikai kiszámíthatatlanság miatt mennyire lesznek nyugodtak a beruházást tervezők azzal kapcsolatban, hogy 3-4 év múlva milyen gazdasági, szabályozói környezetben kell majd aktiválni a beruházásokat.

Ma más a téma

A hitel kapcsán ma másról beszélnek a bankok és az ügyfelek. Az ügyfelek még mindig a válság előtti hitelnyújtási sztenderdek alapján várják a hiteleket, ám ez a rendszer már nem térhet vissza: a bankok megégették magukat már korábbi laza hitelezésből, hiszen ezek a hitelek most is a portfoliót rontják - mondta Jelasity Radovan

Soltész Gergő szerint a lakossági oldalon a lakástámogatási rendszer és a küszöbön álló szocpol okán van remény arra, hogy a lakossági hitelezés is beindul. Simák Pál ezzel kapcsolatban kissé szkeptikusabb, elmondása szerint a lakossági ügyfelek bizalmatlansága még mindig túl komoly.

Az árfolyamgát több nemzetközi szervezetnek is tetszett

Az árfolyamgáttal kapcsolatban Gyuris Dániel elmondta, szakmailag több nemzetközi szervezet is pozitívan értékelte a konstrukciót, a kérdés az, hogy a rendelkezésre álló idő alatt be lehet-e hozni a rászorult ügyfeleket. A már bejelentkező ügyfelek a szofisztikáltabb ügyfelek közül kerülnek ki - mondta Gyuris, emlékeztetve ugyanakkor, hogy a 38 százalékos átlaghoz képest van olyan bank, ahol már 60 százalék fölé ment az árfolyamgátba belépett ügyfelek aránya. Gyuris szerint az látható, hogy lesz egy 18-20 százalékos kör, amely úgy döntött, hogy nem lép be a rendszerbe, mert nincs is rászorulva

A 250 forint körüli idén év eleji árszint ismét megugrasztotta az NPL-állományt (nemteljesítő hitelek) - hívta fel a figyelmet az Erste elnök-vezérigazgatója. Ahhoz, hogy az állomány javuljon, szintén szükség volna új hitelekre - emlékeztetett Jelasity Radovan.

Fogy a tulajdonosok türelme

A piaci konszolidáció irányaival kapcsolatban Simák Pál jelezte: az MKB tulajdonosának, a BLB-nek legkésőbb 2015-2017 között értékesítenie kell az MKB-t. Az nagy kérdés, hogy a jelen helyzetben ki gondolkodik el azon, hogy piacot szerezzen itthon - Simák szerint csak már itt lévő cégnek érné meg a hazai akvizíció.

Jelasity Radovan szerint az, hogy az Erste megvette a BNP Paribas privát banki üzletágát, jelezte, hogy itt akar maradni a piacon. 2008-ban, a válság kitörésekor kevesen gondoltak arra, hogy 2013-ig nem történik komolyabb konszolidáció Magyarországon, most mindenki kivár - mondta Jelasity Radovan, aki szerint nagy kérdés, hogy mi fogja megindítani a folyamatot.

Gyuris Dániel szerint a gyorsított ütemű (sok esetben mesterséges) kamatmarzs-szűkülés a konszolidáció irányába hat, hiszen a tulajdonosok türelme hamarabb elfogy. Az OTP közgyűlésén is jelezte, hogy akvizíciókat vizsgál itthon és külföldön is. Azok az országok lesznek a főbb változások színterei, ahol folyamatosan a tőkeköltséget el nem érő eredménnyel dolgoznak a bankok - Gyuris itt hazánk mellett Romániát említette.