Legjobb esetben is csekély kártalanításra számíthatnak a Baumag-ügy károsultjai - legalábbis erre lehetett következtetni a Baumag Szövetkezet felszámolójának szavaiból. A tíz éve zajló perben 12 ezer kisbefektető körülbelül 20 milliárd forintot követel a bedőlt szövetkezettől, amelynek tulajdonosai korábban fiktív szövetkezeti jegyeket adtak el - mondta Wortmann György a Napi Gazdaságnak.

Úgy látja, hogy számos analógiát lehet felfedezni a most zajló Quaestor-üggyel, hiszen utóbbi esetben is nem létező kötvényeket árultak. Sőt abban is nagy a hasonlóság, hogy egy pár milliós cég leánycégei értékesítik milliárdos tételben a kötvényeket, illetve a Baumag esetében a szövetkezeti jegyeket.

A felszámoló szerint meglepő, hogy a kormány a Quaestor tevékenységét betétgyűjtésként értelmezte és egy kártalanítási alapot létrehozó törvényt alkottak. Ezzel lényegében különbséget tesznek az állampolgárok között, hiszen mindkét ügyben magas kamat ígéretével gyűjtöttek betéteket, ám az egyik ügy károsultjait az állam magukra hagyta, míg a quaestorosok szinte azonnal segítséget kaphatnak. A PSZÁF korábban írásban adott állásfoglalást arról, hogy a Baumag jogosulatlan betétgyűjtést folytatott - mondta Wortmann.

A felszámoló egy-két évvel ezelőtt felajánlotta az államnak, hogy az vásárolja meg a 18 milliárd forintos követelést, amit a Baumag f. a. egy hétéves per után nyert meg, ám nem kapott érdemi választ. A követelés jogosságát az Agenda-H szövetkezettel kapcsolatban ismerte el jogerősen a bíróság, mivel a Baumag - azóta börtönben lévő - tulajdonosa e cégbe menekítette a felszámolás elől az ügyfelek pénzéből felhalmozott vagyont. A vagyontárgyak bűnügyi zárlatát 2014 végén, illetve 2015 év elején oldották fel, s így elkészülhetett az Agenda-H köztes vagyonmérlege. Eszerint a cégben lévő vagyon - többek között a parádsasvári kastély - értéke 2-2,5 milliárd forint közöttire tehető. Ennél feltételezhetően kevesebb pénz folyik be, mivel kényszerértékesítéseken forintosítják vagyont. Végül eredeti követelésük pár százalékához juthatnak majd hozzá a károsultak - írta a lap.