Az ékszer Magyarországon is az egyik legnépszerűbb luxuscikk. A legértékesebb darabok jellemzően a BÁV Zrt. árverésein kelnek el, ráadásul egy-egy ritkább darabért az ékszerrajongóknak már a befektetők ellen is harcba kell szállniuk az aukciókon - írja közleményében az aukciósház.

A BÁV 2020-as toplistáját is a briliánsok uralják. A legdrágábban eladott aukciós ékszer a Van Cleef & Arpels ékszerház 54 darab, összesen 8 karátnyi tökéletes briliánssal ékített fülbevalója volt, amiért 11,4 millió forintot fizettek (a kikiáltási ár 3 millió forint volt).

Az ikonikus márkanév értékét az is mutatja, hogy a második helyen egy 161 darab, több mint 9 karátnyi briliánssal ékített fehérarany nyakék szerepel.

Jó hír azoknak, akik a színes drágaköveket részesítik előnyben, hogy az utóbbi években egyre népszerűbb smaragd végre felkerült az élmezőnybe, igaz a 7 karátnyi zöld drágakő mellé még 11 karátnyi briliánst is párosítottak a 3,3 millió forint értékű lenyűgöző nyakéken - írják a közleményben.

Briliáns-smaragd nyakék
Kép: Axioart/BÁV

A magyarok kedvenc színes drágaköve még mindig a zafír, de ahogy évek óta, úgy 2020-ban is egy türkiz fülbevalóért licitáltak a legtöbben, amely végül közel ötszörös áron, 228 ezer forintért kelt el.

Türkiz fülbevaló
Kép: BÁV Zrt.

A legdrágábban eladott ékszerek a BÁV-nál 2020-ban:

  • Van Cleef&Arpels briliáns fülbevaló: 11 400 000 Ft
  • Briliáns fehérarany nyakék gyöngy csüngővel: 5 760 000 Ft
  • Pezsgőszínű briliánsokkal díszített arany karkötő: 3 600 000 Ft
  • Briliáns-smaragd fehérarany nyakék (lásd képen): 3 360 000 Ft
  • Briliáns arany fülbevalópár: 3 360 000 Ft

Megszerették az órákat a magyar férfiak is

Az idei óra toplistát böngészve megállapítható, hogy a vásárlók a Rolexet szeretik. Az ötös listán négy helyet birtokló svájci márka egyet jelent a sportos eleganciával - véli a BÁV. Az év legdrágább órájához azonban ez még nem lenne elég, az 5,5 milliós Sea-Dweller búváróra (lásd fenti képen) ugyanis egy különleges kiadás, amely James Cameron Deepsee Challenge című filmje előtt tiszteleg (a kikiáltási ár 3,2 millió forint volt). A kékből feketébe váltó színátmenete a merülést szimbolizálja, de nem csak külsőleg, hiszen 3900 méterig ténylegesen víz alá lehet merülni vele.

A listán szereplő három másik Rolex ugyanazon Datejust-sorozathoz tartozik. Érdemes ezekre az arany-acél modellekre befektetői szemmel is figyelni, hiszen évek óta a leginkább keresett daraboknak számítanak az óraárveréseken - javasolja a BÁV.

De Beers Talisman Suntime unisex karóra
Kép: Axioart/BÁV

Ha pedig 2020 legkülönlegesebb óráját keressük, akkor az kétségkívül a világ legnagyobb gyémántkereskedő családjának, a De Beersnek az unisex karórája, amelynek számlapját egy hatalmas csiszolatlan gyémánt uralja. A művészeti alkotással felérő időmérőért 3,8 millió forintot fizettek - írja a BÁV.

2020 legmeglepőbb trendje a retró okosórák színrelépése volt, egy csatlakoztatható billentyűzettel ellátott, 80-as évekből származó Seiko Memo Diary sokakban ébresztett szép emlékeket. A legnépszerűbbek a Cartier, Patek Philippe, Breitling és Omega órák voltak. A legnagyobb licitharcot egy Louis Vuitton női karóra váltotta ki, amely ötszörös áron, 840 ezer forintért kelt el.

A legdrágábban elkelt órák a BÁV-nál 2020-ban:

  • Rolex Sea-Dweller acél férfi karóra: 5 520 000 Ft
  • De Beers Talisman unisex arany karóra: 3 840 000 Ft
  • Rolex Datejust arany-acél férfi karóra: 2 400 000 Ft
  • Rolex Datejust arany-acél női karóra: 1 680 000 Ft
  • Rolex Datejust arany-acél női karóra: 1 320 000 Ft

Márciusban indul az idei szezon

A 2021-es árverési naptár első eseménye a BÁV-nál a már hagyományos grafikai árverés lesz márciusban, de áprilisban online aukciót is szerveznek. Ezt követően a 100 éves aukciós történetét ünneplő árverezőház júniusban nagyszabású Centenáriumi aukciót rendez.