Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legtöbb megkérdezettnél a meglévő megtakarítások csupán néhány hónapra elegendőek. A megkérdezettek közel 70 százaléka úgy érzi, hogy az áremelkedések jelentősen rontják anyagi helyzetüket, 10-ből 8 válaszadónál pedig a fizetés nem követi az infláció növekedési ütemét.

Míg tavaly például a válaszadók 15 százaléka tervezett gépjárművásárlást, addig idén ez az arány már csupán 5 százalék volt - mutattak rá. Hozzátették, hogy 2022-ben sokan inkább újratervezik a költéseiket, és elhalasztják a nem létfontosságú kiadásaikat, például a nyaralást.

Sokba kerül az egészség

Az idei kutatás eredményei azt mutatják, hogy az első félévben a családi költségvetést további jelentős kiadások is terhelik: az otthonok komfortosabbá tétele (felújítás, háztartási gépek vásárlása), az egészségügyi kiadások, de a családi események (húsvét, ballagás, esküvő) is sokba kerülnek.

A felmérés szerint átrendeződött a megtakarítási formák népszerűsége: a bankbetétet választók aránya 9 százalékponttal 20 százalék alá csökkent, az államkötvények és részvények kedveltsége egy év alatt megfeleződött. Abban nincs változás, hogy a válaszadók egyharmada tartja spórolt pénzét készpénzben.

Az értéktárgyak rendkívül népszerűek; a válaszadók 19 százaléka rendelkezik adott esetben pénzzé tehető ékszerrel, nagy értékű karórával, műtárggyal vagy például az egyre népszerűbb befektetési célú aranytömbbel - írta a  BÁV Zálog.

Az 500 ezer forint alatti kölcsön felvételét tervezők 28 százaléka zálogkölcsön felvételében is gondolkodik - mondta Dandé Imre, a BÁV Zálog üzletág-igazgatója.