Jelentősen megugrott a záloghitelezést igénybe vevő ügyfelek száma a BÁV Zálog fiókjaiban az elmúlt évben, nagyjából 20 százalékos bővülést tapasztalunk – mondta az rtl.hu-nak Dandé Imre, a BÁV Zálog igazgatója, a Magyar Zálogházak és Záloghitelezők Országos Szövetségének elnöke.

A magyar zálogpiac több mint felét a BÁV Zálog fedi le. A záloghitelezési tevékenységük fedezete 95 százalékban arany, ezen belül is túlnyomó többségben arany ékszer.

Idén vélhetően kevesebb ügyfél tudja majd év végén kiváltani az ékszerét, megnő a hosszabbítások aránya, mert rezsiszámlát kell fizetni, vagy a növekedő infláció miatt a megélhetésre kell fordítani a pénzt – magyarázta az igazgató, aki ezek mellett új vevők megjelenésére is számít. „Olyan ügyfelek visszatérésére számítunk, akik korábban zálogoztak, de az utóbbi években valamiért nem vették igénybe ezt a szolgáltatást. Továbbá megjelenhetnek teljesen új ügyfelek is, akiknek korábban semmilyen tapasztalatuk nem volt ezzel, és például banki hitelt vettek fel, ha pénzre volt szükségük.”Dandé szerint a következő negyedévben a forgalom további növekedése várható.

Mindez logikusnak tűnik, szeptemberben ugyanis negyed évszázados rekordot döntött az infláció.

Zálogtárggyal fedezett hitel

A záloghitel egy rövid futamidejű, 30, 60 vagy 90 napra szóló kölcsön, amelynek fedezete egy zálogtárgy, az ügyletek 80 százaléka 90 napos.

Amikor lejár a záloghitel, az ügyfél három dolgot tehet: nem váltja ki a zálogtárgyat, tehát nem fizeti vissza a hitelt, ekkor a tárgy a záloghitelező tulajdonába kerül. Ha visszafizeti a hitel, kiváltja és visszakapja a zálogtárgyat. Van egy köztes megoldás is: az ügyletet meg lehet hosszabbítani, azaz prolongálni, ez egy 90 napos ügyletnél azt jelenti, hogy az ügyfél három hónapra kifizeti a kamatot és a prolongálási díjat, ilyenkor újraindul a háromhavi zálogciklus. A zálogintézményekben a kiadható kölcsön összegét minden esetben az arany világpiaci árához igazítják, működésük szigorúan szabályozott.

Egyre többen teszik aranyba a pénzüket

A BÁV Zálog adatai alapján szeptember közepéig 40 százalékkal nőtt az értékesített befektetési célú aranytömbök mennyisége a tavalyi év hasonló időszakához képest. Forintban kifejezve ennek értéke már a 2 milliárdhoz közelít - közölte nemrég a cég.