Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Túl sok adminisztrációs teherrel járhat az online számlázási rendszer bevezetése, amelyet Varga Mihály a napokban adott interjújában a feketegazdaság elleni harc új csodafegyvereként vezetett elő - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

Az online-pénztárgépek és a közúti árufuvarozást nyomon követő ekáer után ez a harmadik elektronikus ellenőrző rendszer, amelyben a cégek számlázóprogramjai automatikusan fogják elküldeni a vállalkozások legfontosabb adataikat az adóhatóságnak. A jövő év közepétől az eladó és a vevő is köteles lesz a legalább százezer forint áfát tartalmazó számlái adatait részletesen megküldeni a NAV-nak.

A szakértők szerint a kisebb gond ezzel a túlzott adminisztrációs kötelezettség. A nagyobb, hogy a hatóság nem lát rá majd minden számlára, mert az EU-s szabályoknak megfelelően a cégek nem kötelesek számítógéppel számlázni, használhatják a jó öreg számlatömböket is. További nagy kérdés, hogy fel tud-e dolgozni a NAV szervezte évente több milliárd online-számát és -áfabevallást.