Úgy fest, eddig bírta az 1962-ben megnyitott józsefvárosi üzlet a szénsavas ásvány, a szódagépek meg az újratölthető műanyag szódáspalackok nyomását. A visszaváltható patronokat már évekkel ezelőtt kivonta a forgalomból a Liss. A visszaváltható patronok megszűnésével egyidőben eldobórendszerű szóda- és habpatronokat kezdett forgalmazni a márkabolt és minden magyarországi kereskedelmi partnerük. Az eldobórendszerű patronjaikat már évtizedek óta használják a világ minden táján.

A bolt bezárásáról a Józsefváros című kerületi újság számolt be egy videoriportban honlapján. A felvételből az is kiderül, hogy nyáron azért még meg-megszaladt a forgalom, a fiatalok is vették a palackokat – igaz, ők vodkába nyomták a szénsavat.

A Liss a bolt bezárásáról honlapján is tájékoztatja a fogyasztókat egy szűkszavú közleményben. Itt azért az is kiderül, hogy a szódásszifon nem tűnik el a kínálatból, a cég webshopjában továbbra is lehet vásárolni.

Az üzletet működtető Liss Patrongyártó, Töltő és Forgalmazó Zrt. tavaly október elsején alakult az azonos nevű Kft. jogutódjaként, amely az előző napon megszűnt - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. A cégforma váltás évében a társaság 4,5 milliárd forint nettó árbevételre tett szert, adózott eredménye 1,169 milliárd forint volt. Egy évvel korábban az árbevétel 15,4 milliárd, az eredmény pedig 5,435 milliárd forint volt. A korábbi években ugyancsak hasonló számokat produkált a vállalat.

2021-ben azonban zrt.-ként csupán az október-december időszakban működött a vállalat, így az adatok értelemszerűen erre a 4 hónapra vonatkoznak. mivel nem a társaság egész éves működését hasonlítja össze az említett két évben. Ebben az évben a 12 havi értékesítésből származó nettó árbevétel 19,0 milliárd forint volt (Liss Kft. és Liss Zrt. együttesen), szemben a 2020. évi 15,4 milliárd forinttal.

A társaság az Egyesült Államokban is működtet egy leányvállalatot, amely elsősorban habszifonokat forgalmaz, de a szortimentben szerepelnek szódáspalackok és -patronok is.

 

Nagyon széles a szortiment a söröshordótól a mentőmellényekig

A Liss Zrt.- jogelődjei révén – az 1960-as évektől kezdődően gyárt gázzal töltött patronokat. Magyarországi értékesítésük az 1980-as években érte el a csúcspontját több százmillió szódapatron értékesítésével. A rendszerváltás utáni fogyasztási szokások megváltozása és a piaci nyitás a kereslet csökkenését eredményezte Magyarországon, ugyanakkor szélesre nőttek az export lehetőségek, ami azt eredményezte, hogy 2021-re az árbevétel 99 százaléka külfödlről származott. Az elmúlt 25-30 évben a termékpaletta is jelentősen kibővült, az itthon jól ismert szóda- és habpatronok mellett gyártanak argonnal töltött patronokat bortartósításhoz, nitrogén gázzal töltött patronokat élelmiszeripari célra, amivel például egyszerűen készíthető cold-brew kávé akár otthonunkban is. A CO2 töltetű patronok felhasználási területe is jelentősen szélesedett, a szóda készítésen túl 5-10 literes parti söröshordók csapolásához, lég- és paintball fegyverekhez, kerékpárok kerekének felfújásához is szén-dioxid töltetű patronokat alkalmaznak. Az általuk gyártott patronok jelentős része meg sem jelenik webshop kínálatában, mert speciális vevői igényeket szolgálnak ki, vagy kereskedelmi forgalomban nem kapható berendezésekhez használatosak. Ilyenek a minipatronok egészségügyi eszközök működtetéséhez, és egyéb patronok hajókon és repülőgépeken használt mentőmellényekhez, tűzoltókészülékekhez és füstjelző berendezésekhez.