A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Több mint egy hónapja épülhetne már a bedőlt devizahitelesek kimentésére készülő ócsai szociális lakópark, falak helyett azonban egyelőre csak az időhúzás jelei látszanak a területen. Az utolsó − harmadik − közbeszerzési eljárásra jelentkező kivitelezők között a kiíró BM Országos Katasztrófavédelem nem hirdetett nyertest, a Napi Gazdaság okokat firtató kérdéseire a Belügyminisztérium annyit közölt, hogy a "harmadik forduló jelenleg hiánypótlási szakaszban van".

Információink szerint a kiíró augusztus végén szólította fel hiánypótlásra fel a pályázókat, az erre adott válaszok megérkezése óta azonban nem történt érdemi előrelépés. Mindez már csak azért is problémát jelent, mert a kivitelezéshez − a pályázati kiírás meghatározása szerint − 150 napra van szükség, amit a szerződéskötéstől kezdenek majd számolni. Az ősz közeledtével pedig egyre kevésbé reális elvárás, hogy ennyi idő alatt el lehessen végezni a beruházást, mert az építés idejének több mint 60 százaléka így fagyveszélyes időszakra esik.

Az építőipari technológiák fejlődésével ugyan ma már sokféle munka elvégezhető a tél közepén is, azonban ez vagy megdrágítja a kivitelezést, vagy a minőség rovására megy, utóbbi esetben pedig a hibák kijavítása emelné meg ismét a felülről korlátos büdzsét, miközben az már így is "kifeszített" kalkulációkra késztette a pályázókat. Idei átadásról az idő előrehaladtával ezért reálisan már nem lehet szó, ráadásul a közmunkások nagyfokú bevonásával tervező projekt a vártnál is több kellemetlen meglepetést tartogathat a tél közeledtével. A közmunkások felszerelésének, mozgatásának, munkavédelmi oktatásának költségeit ugyan valamilyen szinten beépítették az ajánlatokba, nagy kérdés azonban, hogy a szabadtéri, különösen a téli szabadtéri munkához nem szokott közmunkások és munkavezetőik hogyan birkóznak meg a kihívásokkal.

A szociális lakásépítésre és a kapcsolódó közműhálózat, valamint út, kerékpárút és közvilágítás kivitelezésére a mérnökár alapján nettó másfél milliárd forint áll a kiíró rendelkezésére: a Swietelsky Magyarország Kft. a Pannon Nívó Zrt.-vel közösen, a devecseri újjáépítést lebonyolító Veszprémber Zrt. pedig önállóan, de nagyjából hasonló összegből, a keretet mintegy 300 millióval túllépő 1,8 milliárdból építette volna fel a lakóparkot, a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. pedig mintegy 40 millió forinttal a keretösszeg alatt, 1,49 milliárdért vitte volna el a megbízást.